Smederevo: Radnici ostaju u opštini

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Radnici ostaju u opštini

Smederevo -- Skupština Smedereva prekinula je rad rano jutros. Usvojen zaključak u vezi isplate otpremnina zaposlenima u Želvozu. Radnici nastavljaju protest u istoj zgradi.

Štrajkači neće prekinuti protest dok im ne budu isplaćene otpremnine.

Sednica Skupštine grada Smedereva prekinuta je oko tri sata rano jutros, a nastavak je zakazan za petak u 10 časova.

Posle sedmočasovne pauze, nešto pre 21 sat, nastavljena je sednica Skupštine grada Smedereva, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojoj su gradonačelnik Predrag Umičević i predstavnik radnika Želvoza Dejan Živković informisali radnike i odbornike o ishodu razgovora u Ministarstvu finansija.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović preneo je radnicima Želvoza zaključak najužeg gradskog rukovodstva i šefova odborničkih grupa, povodom zahteva za isplatu otpremnina za 444 radnika.

Grad Smederevo će, u cilju rešavanja isplate otpremnine zaposlenima u Želvozu, "ući u postupak pribavljanja nesporne državne imovine čiji je korisnik Želvoz, a koja je od interesa za grad u vrednosti do 200 miliona dinara ili dva miliona evra".

Zadužen je gradonačelnik da u četvrtak formira radnu grupu koju će činiti tri predstavnika lokalne samouprave i dva predstavnika Želvoza, pravne i ekonomske struke, sa zadatkom da identifikuju imovinu Želvoza.

Takođe je odlučeno da zaključak, po hitnom postupku, bude dostavljen Vladi Srbije, resornim ministarstvima i Fondu za razvoj, sa molbom da u roku od tri dana obaveste grad Smederevo o preduzetim aktivnostima i terminu za isplatu otpremnina.

Radnici su od 16 sati, kada je trebalo da bude nastavljena sednica Skupštine grada, bili u sali, očekujući rezultate razgovora i ponuđena rešenja.

Gradonačelnik Smedereva Ppredrag Umičević i delegacija radnika Želvoza razgovarali su u sredu sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem i o mogućnostima povezivanja radnog staža.

"Odmah je jasno definisan stav oko povezivanja radnog staža za 444 radnika za prošlu godinu i 2,5 meseca ove godine", izjavio je Tanjugu predstavnik delegacije Želvoza Dejan Živković.

Prema njegovim rečima, državni sekretar i gradonačelnik su predložili da se imovina Želvoza stavi pod hipoteku i da se preko Fonda za razvoj daju garancije, kako bi sledeće sedmice svima bile isplaćene otpremnine.

"Međutim, dobili smo informaciju da je Motel 'Jugovo' u procesu restitucije, a Železničko-industrijska škola pod hipotekom", rekao je Živković.

On je potvrdio da radnici "ostaju u protestu" sve dok im ne bude isplaćena otpremnina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.