Smederevo: Mornari dobili hranu

Izvor: B92, 13.Feb.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Mornari dobili hranu

Smederevo -- Mornarima Jugoslovenskog rečnog brodarstva i posadi ukrajinskog broda, koji su već nekoliko dana okovani ledom na Dunavu kod Smedereva, dostavljena je hrana.

Zarobljeni u ledu nasred Dunava mornari Jugoslovenskog rečnog brodarstva sa spoljnim svetom komuniciraju jedino telefonom.

" Imali smo hrane ali nam ona polako nestaje," kaže Stanislav Gončarević, jedan od mornara na zarobljenoj barži.

Upitan šta im najviše nedostaje, on je rekao:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Znate šta, samoća. To što ne možeš da izađeš. Gledaš na obalu, a ne možeš da izađeš. Ne možeš nigde da mrdaš odavde. Ovo nikad nije bilo, ja sam 27 godina u brodarstvu ovo nisam doživeo još.”

Za Svetislava i njegovog kolegu pomoć je stigla i to helikopterom. Usamljenost i izolovanost rešavaju tako što se čuju sa onima na obali mobilnim telefonima koje pune na agregat. Na Dunavu su zarobljeni već osam dana. Paze na dve barže sa mazutom i šlepom sa sirovim benzinom.

"Okuženi su ledom, ni oni nisu navikli i postoji strah. Njihova bezbednost nije ugrožena, videćemo kada krene led i kada budemo mogli da odemo da njih. Obezbeđeni su ogrevom. Na jednom je "smederavac” a na drugom "naftarica”. Imaju dovoljno, frižider im i ne treba,” kaže Ilija Ivošević iz Jugoslovenskog rečnog brodarstva, agencije iz Smedereva.

Zarobljeno je i 11 ukrajinskih mornara. Brod je okovan ledom isto na Dunavu, ali u blizini Kovinskog mosta. Kapetan broda i 4 člana posade sekirama su lomili led i došli do obale, gde su primili pomoć u hrani. Brod im je okovan ledom, kao i još pedeset drugih.

Led na Dunavu je toliko snažan da je neke od barži, koje su sada zaleđene nasred Dunava, pokrenuo, iako ih je usidrenim držalo 5 sidara i bova ukupne težine od sedam tona. Šef lučke kapetanije u Smederevu kaže da problemi mogu da nastanu i kad led počne da se topi.

"Ako se led naglo otopi onda neće biti opasnosti, ako sante budu plovile- one su dosta debele, blizu metar nataloženog leda i kada krenu mogu da iseku korito broda i da teret iscuri. To bi bila katastrofa,” kaže Hranislav Mirković, šef lučke kapetanije.

Posade zarobljenih brodova koje su uspele da pristanu uz obalu stpljivo čekaju otopljavanje da nastave svoj put. U međuvremenu s vremena na vreme pale motore ne bi li bar malo razbijali led u kome su zarobljeni.

Dva tank šlepa JRB-a na kojima su srpski mornari su oko 300 metara od obale, dok su Ukrajinci ispod nove luke, 200 metara od obale.

Inače, Ivošević je ocenio će led na Dunavu stajati još najmanje sedam dana, ali je izrazio uverenje da će nakon toga brodovi zarobljeni kod Smedereva nastaviti putovanje.

"To su stari, iskusni, brodarci. Sada su se snabdeli osnovnim potrepštinama. Pošto im je putovanje prekinuto, neke im stvari nedostaju, benzin za agregat na struju da mogu da pune mobilne telefone i komuniciraju", rekao je Ivošević novinarima povodom današnje dostave hrane mornarima.

Više o tome možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.