Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevke lovile prsten vretenom

Smederevke lovile prsten vretenom

SMEDEREVO - Konjički klub je obnovio tradicionalni običaj star više od jednog veka - takmičenje devojaka u skidanju momačkog prstena pomoću vretena.

Manifestacija je počela liturgijom u hramu Svetog Đorđa, posle čega su posetioci mogli da vide izložbu cveća na smederevskom Gradskom trgu. Zatim su pred radoznalim domaćinima i gostima, te ljubiteljima konjičkog sporta, u svečanoj paradi defilovali fijakeri i čeze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smederevskog i kovinskog konjičkog kluba. U njima su se šepurile devojke spremajući se za lov na momački prsten, simbolično okačen na stubu. Svaka od devojaka imala je tri šanse da prsten osvoji, ali da joj ne padne, već da ga zadrži na vrhu vretena. U tri takmičarska kruga, konji u galopu ili kasu, provozali su devojke koje su pokušavale da nataknu prsten na vreteno. Pobedila je Danijela Trailović iz Smedereva koja je za nagradu dobila zlatni prsten i pehar, a fijaker u kojem se vozila bio je najlepši na paradi, pa je vlasniku Strahinji Mitiću iz sela Pločice uručen pehar manifestacije. Za najlepšu zapregu proglašena je čeza Jovana Olčana iz Kovina.

Mnoge je oduševilo šarenilo Gradskog trga koji se kupao u đurevdanskom cveću. Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.