Smeće ruži lepotu Đerdapa

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeće ruži lepotu Đerdapa

Kladovo – Desna obala Dunava, od Golupca do Kladova je, po mnogima, najlepši i najznamenitiji deo Srbije i najveći arheološki lokalitet Evrope. Nažalost, naruženo je sa više od 40 divljih deponija. Ohrabruje zajednička akcija ljudi iz Nacionalnog parka "Đerdap" i Mesne zajednice u Donjem Milanovcu da smetlišta uklone – za svagda.

Akcija traje od polovine prošle godine, a direktor Nacionalnog parka "Đerdap" Saša Nestorović kaže nam da ima rezultata za optimizam. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Već je desetak "divljakuša" manje, a najveći uspeh svakako je taj što je prilično, gotovo propisno, uređena deponija u Donjem Milanovcu. Postavljeni su i žičani kontejneri za otpad u Donjem Milanovcu i korpe za otpatke duž Đerdapske magistrale.

Nije dobro što svetski čuveno arheološko nalazište "Lepenski vir" godišnje poseti samo 2.500 gostiju. A Dunavom ovuda godišnje prođe i 600 brodova. Kada bi svratilo samo 60 brodova, Golubac, Milanovac, Tekija i Kladovo imali bi bar 12.000 posetilaca, i još vrlo imućnih, zaljubljenih u prirodu i istoriju.

Zašto ih odbijamo sopstvenim nemarom...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.