Izvor: S media, 03.Sep.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti namete nacionalnim TV: Opstanak komercijalnih emitera je ugrožen (VIDEO)

Predstavnici Grupacije radiodifuznih organizacija Privredne komore Srbije najavili su danas da će nadležnim institucijama uputiti zahtev da se nacionalnim televizijama naknade RRA umanje za 25 odsto, a RATEL za 50 odsto, od 1. oktobra.

U radnoj verziji zaključaka Grupacije koji su podeljeni novinarima na sednici tog tela, a koji bi kako je najavljeno trebalo biti usvojeni u toku dana, navodi se da je opstanak komercijalnih emitera u ovom trenutku pod velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << znakom pitanja.

Predloženo je i da se regionalnim i lokalnim televizijskim stanicama naknade za oba emitera umanje za 50 odsto, a eemiterima radio programa svih zona pokrivanja da se naknade za RATEL umanje za 50 odsto, a naknade za RRA da se plaćaju po automatizmu jer su, kako se navodi, one vezane po modelu "pet odsto naknade koju plaćaju televizije".

Predsednik Grupacije Zoran Anđelković naglasio je da je visina nameta prema RRA i RATEL među najvećim u regionu i da neke susedne zemlje naknade plaćaju i deset puta niže, iako imaju viši bruto domaći proizvod od Srbije.

Prema njegovim rečima, takvo stanje je neodrživo jer je ekonomska situacija u Srbiji teža nego pre četiri godine.

Anđelković je rekao da je pravi trenutak da se obaj zahtev uputi nadležnima jer je formirana nova Vlada, a i rebalans budžeta, kao i budžet za narednu godinu treba da budu uskoro usvojeni.

Kako je rekao, Grupacija nema "ništa protiv" da se Javni servis Srbije (RTS) finansijski obezbedi, ali i da traži ravnopravan tretman svih emitera.

Vlasnik i direktor grupe "Pink internešnal" Željko Mitrović rekao je da nameti nacionalnih emitera prema regulatornim telima RRA, i RATEL, ali i prema javnom preduzeću Emisiona tehnika u Srbiji godišnje iznose milion evra, dok su u Sloveniji 200, a u Bosni i Hercegovini 100 hiljada evra.

]

On je ocenio da regulatori ne pokazuju nikakvu inicijativu da se problemi koji muče komercijalne emitere reše i rekao da će "grmeti o ovom problemu dok ne dobiju neke odgovore".

Mitrović je ocenio da bi nameti koje plaćaju komercijalni emiteri bili manji, bar kada je reč o iznosima koji se plaćaju Emisionoj tehnici, kada bi RTS tom preduzeću plaćao svoje obaveze.

(FoNet)

Foto: Infobiro

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Emiteri traže umanjenje naknada

Izvor: Studio B, 03.Sep.2012

Grupacija radiodifuznih organizacija predložiće umanjenje naknada za emitovanje za 25 do 50 odsto, saopšteno je danas na sednici te grupacije pri Privrednoj komori Srbije...Nacionalni, regionalni i lokalni elektronski mediji traže i ostvarivanje ravnopravnog položaja komercijalnih i državnih radio...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.