Smanjenje budžetskih davanja problem za opštine

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje budžetskih davanja problem za opštine

Predstavnici opština Srbije nezadovoljni najavom smanjenja budžetskih davanja lokalnim samoupravama. Trebalo bi voditi računa o neravnomernoj razvijenosti opština i njihovim različitim potrebama, zaključeno na sastanku Stalne konferencije gradova i opština.

Predstavnici opština Srbije izrazili su nezadovoljstvo najavom da će transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta biti smanjeni za oko 38 odsto, odnosno za oko 15 milijardi dinara, zbog krize i potreba uštede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na sastanku u Stalnoj konferenciji gradova i opština oni su zaključili da bi pri smanjenju iznosa novca koji će biti prosleđivan opštinama trebalo voditi računa o neravnomernoj razvijenosti opština i njihovim različitim potrebama.

Kod velikog broja opština, zbog slabog stepena razvoja, participira sa parama iz državnog budžeta sa preko 50 odsto, pa bi bilo koje umanjenje dovelo u pitanje isplatu zarada.

Predstavnici lokalnih samouprava smatraju da ne postoji dobar komunikacijski kanal na relaciji Ministarstvo finansija - lokalne samuprave, i da bi trebalo raditi na rešavanju tog problema.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Nenad Milenković se saglasio sa tvrdnjama da je neophodna racionalizacija broja radnih mesta u lokalnim samoupravama, ali i naglasio da se mora voditi računa o veličini gradova i obimu posla koji se obavlja.

Milenković je rekao da je na temu racionalizacije u lokalnim samupravama, imao sastanak sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanom Markovićem na kome je ministar izrazio nezadovoljstvo sprovedenim reformama, buduči da se za dobrovoljni odlazak prijavilo svega 200 zaposlenih. Postoje najave da će, ako se taj broj ne poveća, biti primenjene i neke restriktivnije mere.

O slabom odzivu govori primer Niša gde se, prema rečima predstavnika tog grada Ratka Živkovića, za odlazak prijavilo svega 50 radnika. S duge strane, primer dobre štednje i racionalizacije je opština Inđija gde se štedi čak i na papiru za štampanje, navela je Gordana Tišma, načelnica odeljenja finansija ove opštine.

"Uveli smo i kontrolu korišćenja automobila, i ne možete da zamislite koliko su velike uštede", kazala je Tišma, i dodala da u opštini Inđija nema novih zapošljavanja, da su plate na nivou iz 2007. godine, a da su reprezentacije i dnevnice su svedene na najmanju meru.

Primer opštine koja zavisi budžetskim davanjima popunjava polovinu svog budžeta je opština Majdanpek. Otkako rudnik, i druge firme, ne rade ne uplaćuju se porezi na zarade pa ne postoje ni sopstveni izvori finansiranja, naveo je predsednik te opštine Dragan Popović.

Prema rečima predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, broj zaposlenih u ovoj opštini je već smanjen za 30 odsto. U ovom trenutku ima prostora da još 40 radnika ode iz lokalne samouprave, ali da postoji i potreba za 20 novih zaposlenih, uglavnom na višim položajima, što ukazuje i na nepovoljnu kfalifikacionu strukturu zaposlenih u Skupštini opštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.