Smanjenje Kfora neće ugroziti njegovo funkcionisanje

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje Kfora neće ugroziti njegovo funkcionisanje

Komandant Kfora, italijanski general Djuzepe Emilio Gaj izjavio da eventualno smanjenje broja pripadnika medjunarodnih vojnika na Kosovu neće ugroziti delovanje i efikasnost vojnog medjunarodnog prisustva na Kosovu.

"Možemo redukovati broj vojnika, jer kosovska policija svaki dan postaje sve profesionalnija, Euleks radi posao, a mi nemamo spoljne ili unutrašnje pretnje", rekao je Gaj Radiju Kosovo povodom 10 godina od rasporedjivanja Kfora.

Gaj je kazao da on obavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << treći vojnički mandat na Kosovu, podsetivši da je na početku bilo oko 45.000 medjunraodnih vojnika, a da ih je sada oko 14.000.

"Vidim mnoge promene, više napretka. Ali, mislim da bi se trebalo kretati u pravcu saradnje I tolerancije", kazao je Gaj.

On je istakao da misija Kfora radi da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu.

"Stvarno ne vidim bilo koji izazov tome, jer mi nemamo nikakvih spoljnih pretnji. Mi nemamo konkretne pretnje niti interne, bilo kakve krivične slučajeve, sem nekoliko imovinskih sporova I nekih medjuetničkih pitanja koja je policija na Kosovu u stanju da reši", rekao je Gaj.

On je istakao da ako bude doneta politička odluka o smanjenju snaga Kfora, ona neće uticati na način rada i misije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.