Smanjene devizne rezerve NBS

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjene devizne rezerve NBS

Devizne rezerve NBS u decembru smanjene za 892 miliona evra. Na smanjenje uticalo vraćanje devizne likvidnosti bankama, isplate obaveza inokreditorima, stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) smanjene su u decembru 2008. godine za 892 miliona evra, na 8,15 milijardi evra, saopštila je centralna banka.

Na smanjenje deviznih rezervi najviše su uticale mere za jačanje devizne likvidnosti bankarskog sektora Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog kojih je NBS vratila bankama 638,3 miliona evra izdvojenih za obavezne rezerve, navodi se u saopštenju.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su na kraju decembra iznosile 11,48 milijardi što obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 300 odsto.

Ukupne devizne rezerve Srbije na kraju prošle godine dostigle su 9,12 milijardi evra, odnosno 12,85 milijardi dolara, pošto su devizne rezerve banaka krajem decembra 2008. iznosile 974,3 miliona evra.

Devizne rezerve NBS su u toku 2008. godine ukupno smanjene za 1,49 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Na to smanjenje, ističe se, pored vraćanja devizne likvidnosti bankama, uticalo je i isplata obaveza inokreditorima od 268,6 miliona evra i isplata stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod od ukupno 221,6 miliona evra.

NBS je navela da je u 2008. godini i pored prenošenja menjačkih poslova na banke, ostvaren devizni priliv u iznosu od 506,9 miliona evra, a od kredita ostvaren je devizni priliv od 66,5 miliona evra.

NBS je navela da je iz deviznih rezervi u toku decembra 2008. na za izmirenje obaveza prema inokreditorima isplaćeno 34,9 miliona evra, dok je za staru deviznu štednje i Zajam za privredni preporod isplaćeno 3,3 miliona evra.

Najznačajniji priliv u devizne rezerve NBS u decembru 2008. godine ostvaren neto otkupom deviza u iznosu od 96,3 miliona evra, što je za 79,4 miliona više nego u novembru, ističe se i dodaje da je priliv od kredita Evropske investicione banke i Banke za razvoj Saveta Evrope iznosio 11,4 miliona evra.

Decembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 727,2 miliona evra i bio je za 151,2 miliona evra manji nego u novembru.

NBS je u decembru, prodala na međubankarskom deviznom tržištu 288 miliona evra da bi u uslovima niske devizne likvidnosti obezbedila stabilno funkcionisanje tržišta i usporila preterano slabljenje dinara.

Narodna banka je u toku četiri dana decembra intervenisala i kupovinom deviza u ukupnom iznosu od 19,4 miliona evra radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa prema jačanju dinara.

Dinar je u decembru nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto, a u toku 2008. godine nominalno je oslabio prema evru za 10,6 odsto.

Ukupan obim međubankarske trgovine devizama u prošloj godini iznosio je 23,67 milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.