Izvor: Danas, 30.Dec.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena stopa nezaposlenosti

Beograd - Ove godine zabeležili smo značajnu stopu smanjenja nezaposlenosti, odnosno došlo je do povećanja broja zaposlenih u Srbiji. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u novembru 2014. registrovana su 739.044 nezaposlena, što je u odnosu na februar ove godine, kada je dostignut višegodišnji maksimum od 793.625, taj broj smanjen za 6,88 odsto - rekao je juče Zoran Martinović, direktor NSZ.

Prema njegovim rečima, ukupan budžet NZS za sledeću godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << biće oko četiri milijarde dinara, a za sprovođenje redovnih programa i mera aktivne politike zapošljavanja iz republičke kase biće izdvojeno 2,8 milijardi dinara, od čega je 500 miliona namenjeno za podršku programu zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Martinović očekuje da će oko 530 miliona dinara NZS dobiti od 50 lokalnih samouprava, a ostatak neophodnog novca od različitih fondova. On je dodao da će posebna pažnja biti posvećena unapređenju položaja teže zapošljivih kategorija, posebno mladih, starijih od 50 godina, lica bez stručnih kvalifikacija i osoba sa invaliditetom, kao i korisnika novčane i socijalne pomoći.

Martinović je istakao da će se tokom sledeće godine rešavati i viškovi zaposlenih u preduzećima u procesu privatizacije i restrukturiranju.

- Reč je o 502 preduzeća u kojima treba rešiti status zaposlenih. U njima je blizu 85.000 radnika. Svesni smo da će veliki broj njih biti tehnološki višak koji će se naći na listi Nacionalne službe, naša procena je oko 25.000. Pitanje njihovih otpremnina rešavaćemo na odgovarajući način. Pored socijalnog programa, biće im omogućena i naknada za slučaj nezaposlenosti. Ova kategorija imaće prioritet u aktivnom zapošljavanju - naglasio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.