Smanjena obavezna rezerva

Izvor: RTS, 12.Apr.2012, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena obavezna rezerva

Narodna banka Srbije smanjila obaveznu deviznu rezervu banaka. Kamatna stopa ostaje na istom nivou od 9,5 odsto. Do kraja meseca, inflacija će nastaviti da pada, a rast cena treba očekivati u drugoj polovini godine, ocenio guverner Dejan Šoškić.

Nakon višemesečnih apela bankara da im se smanje troškovi kroz smanjenje obavezne rezerve, koju oni ostavljaju na računu Narodne banke svaki put kada odobre pozajmice, doneta je odluka da se stopa rezerve snizi za procenat na kredite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do dve godine i tri procenta na kredite od dve godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da smanji obaveznu deviznu rerevu banaka na dugoročne izvore finansiranja i zadržao referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto.

Stopa obavezne devizne rezerve na izvore finansiranja banaka sa ročnošću do dve godine smanjena je sa 30 na 29 odsto, a na izvore preko dve godine sa 25 na 22 odsto.

Guverner Dejan Šoškić je istakao da će banke time na raspolaganju imati dodatnih 300 miliona evra, čije će dalje tokove Narodna banka pažljivo da prati.

Šoškić je ocenio i da će jedan od efekata donetih mera biti niže kamatne stope.

Od početka godine Narodna banka je na odbranu dinara potrošila 550 miliona evra, ali je, i pored toga, vrednost evra porasla za sedam dinara, pa sad iznosi 111 dinara.

Ipak, guverner smatra da su intervencije bile pravovremene.

Opadanje inflacije znači da su cene za prva tri meseca porasle 3,2 odsto, koliko je donja granica predviđena za ovu godinu. Međutim,ukupna godišnja inflacija biće šest odsto i to zbog rasta cena koje kontroliše država, a koje guverner očekuje od jeseni, sa mandatom nove Vlade.

Cilj donetih mera je, kako piše u saopštenju NBS, da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije i blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, kao i stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i da stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.