Smanjena kazna zatvora Mujanoviću, pravosnažno osuđen na 4 i po godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 17:51

Smanjena kazna zatvora Mujanoviću, pravosnažno osuđen na 4 i po godine

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu smanjio je sa deset na četiri i po godine kaznu zatvora Huseinu Mujanoviću, nekadašnjem upravniku vojničkog pritvora Ilidža u Hrasnici, u Bosni i Hercegovini.

Drugostepeni sud je delimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačio prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Ova presuda je pravosnažna, a oštećeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upućeni da u parnici ostvaruju imovinskopravni zahtev.

Po nalaženju Apelacionog suda analiza dokaza izvedenih tokom ovog postupka bez sumnje dokazuje da je okrivljeni, u vremenskom periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine bio upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici, te da je prema pritvorenim civilima nečovečno postupao, jer im nije obezbedio elementarne životne uslove.

Prilikom donošenja odluke o krivičnoj sankciji Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog imao u vidu da se radi o porodičnom čoveku koji do sada nije osuđivan.

Sa druge strane od otežavajućih okolnosti sud je cenio pod kojima je krivično delo izvršeno, nastale posledice u vidu broja civila kojima su nanete velike duševne patnje.

Apelacioni sud je, delimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, izostavio iz činjeničnog opisa optužnice protivzakonito zatvaranje nalazeći da nema dokaza da je okrivljeni, kao upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici preduzeo radnju protivpravnog zatvaranja oko 30 srpskih civila.

Takođe, Apelacioni sud je našao i da dokazima izvedenim tokom ovog krivičnog postupka nije se moglo nesumnjivo zaključiti ni da je okrivljeni izdao naredbu da se zatvorenici prebijaju i muče, te da je naneo povrede telesnog integriteta oštećenima M. V. i S. P.

Mujanović je osuđen zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On je osuđen kao nekadašnji pripadnik oružanih snaga BIH i to kao upravnik vojničkog pritvora - Ilidža u Hrasnici, koji je sa svojim podređenima maltretirao neosnovano pritvorene srpske civile, zbog čega je njih sedam, kako se veruje, preminulo.

Mujanović je 30. jula 2018. godine uhapšen po poternici Srbije na graničnom prelazu Uvac između BIH i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.