Smajlovićeva ambasador u Kanadi

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smajlovićeva ambasador u Kanadi

Ljiljana Smajlović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Bivša glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović trebalo bi da bude nova ambasadorka Srbije u Kanadi, a istoričar Milan St. Protić u Švajcarskoj.

Vlada Srbije bi na narednoj sednici koja će se održati sutra, trebalo da imenuje sedam novih ambasadora. Novinarka "Vremena" Duška Anastasijević ocenjuje za B92 da Srbija nastavlja sa praksom da je u svetu predstavljaju političari, što često nije recept za uspeh. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Od budućih ambasadora jedino je Milan St Protić bio raspoložen da za B92 priča o svojoj novoj službi u Bernu, ali i tome kako se ponašao ka ambasador Jugosalvije u Vašingtonu odmah posle 5. oktobra.

Podsetimo, njegovo službovanje tada je ostalo zapamćeno po ležernom oblačenju kada je goste dočekivao u farmerkama i kaubojkama, po iznošenju uvredljivih stavova o zaposlenim u tadašnjem SMIP-u, ali i osveštavanju ambasade.

Budući ambasador u Bernu kaže da je način na koji je predstavljao Srbiju početkom 2001. bio smešten u specifičan vremenski kontekst.

”Ja sam tada u Vašington otišao kao predstavnik jedne vlasti koja je srušila Miloševića i na koju je ceo svet gledao kao na revolucionarnu-demokratsku, pa je onda i moje ponašanje bilo u skladu s tim”, objašnjava St Protić.

"Problem u tom pogledu nisam imao sa domaćinima, ja sam imao problem sa Beogradom i to sa tadašnjim predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom zbog toga što smo imali dijametralno različite stavove u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom. Sad su se okolnosti potpuno promenile i moje prihvatanje položaja u Švajcarskoj je u skladu sa politikom koju Srbija danas vodi”, kaže on.

Ljiljana Smajlović će biti nova ambasadorka Srbije u Kanadi gde će zameniti Dušana Batakovića, a on će na novu ambasadorsku dužnost preći u Francusku. Ivo Visković ide u Berlin.

Novinarka Vremena Duška Anastasijević ocenjuje za B92 da Srbija nastavlja sa trendom da na ambasadorska mesta ne imenuje diplomate od karijere, već ličnosti sa političkom težinom i vezama u politici.

"To nije uvek recept za uspeh, mada to ne mora da znači da će u tri pomenuta slučaja biti tako. Mi se sećamo gospodina Protića kao ambasadora u Vašingtonu, u jednom prilično uzavrelom trenutku. On se na toj poziciji nije pokazao”, ocenjuje ona.

"Gospodin Visković takođe ima ambasadorsko iskustvo u Ljubljani i koliko se ja sećam pohvale su uvek bile na njegovoj strani. Prednost gospođe Smajlović je ta što ona odlično govori i francuski i engleski jezik. Meni to deluje po malo i kao neka utešna nagrada posle onoga što se desilo sa Politikom. Kako će oni da rade svoj posao treba da ostavimo da pokaže vreme”, smatra Anastasijećiva.

U sklopu promena ambasadora u Rumuniji će svoj mandat završiti Dušan Crnogorčević, u Nemačkoj - Ognjen Pribićević, u Maroku - Mehmed Bećović, a u Parizu nekadašnji savetnik Vuka Draškovića i Vojislava Koštunice - profesor FPN Predrag Simić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LJILJA SMAJLOVIĆ AMBASADOR U KANADI!

Izvor: Press, 12.Nov.2008, 23:37

Doskorašnja glavna urednica „Politike" Ljiljana Smajlović (52) biće na današnjoj sednici Vlade imenovana za novog ambasadora Srbije u Kanadi, potvrđeno je Pressu u Ministarstvu spoljnih poslova.. .Takođe, danas bi za ambasadora u Francuskoj trebalo da bude postavljen Dušan Bataković,...

Nastavak na Press...

Smajlovićeva ambasador u Kanadi, Milan St. Protić u Švajcarskoj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2008

BEOGRAD - Bivša glavna urednica lista "Politika" Ljiljana Smalović biće nova ambasadorka Srbije u Kanadi, a istoričar Milan St. Protić u Švajcarskoj, pišu "Večernje novosti". Kako navodi list, "dva istoričara, jedan novinar, jedan profesor i tri profesionalna diplomata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.