Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slušanje

Verujem da sve političke partije treba da se saglase o imperativu da politika prema srpskom narodu u regionu bude jedan od stubova državne politike

Srpski narod u regionu, deo jedne i nedeljive srpske nacije, živi u osam susednih i Republici Srbiji okolnih država. Petina srpskog naroda živi u osam balkanskih i srednjoevropskih država od kojih su pet pripadale bivšoj jugoslovenskoj federaciji. U ovim državama živi oko 1,9 miliona pripadnika srpskog naroda. Tokom proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 20 godina broj Srba u regionu opao je za oko 400.000.

Velike sile prihvatile su, ipak, posle ratova i kolektivnog kažnjavanja srpskog naroda, da za sve balkanske narode načelno važe ista prava. Tokom postojanja jugoslovenske države status i prava srpskog naroda su od vlasti u Beogradu zloupotrebljavani ili pak zanemarivani u korist opstanka kakve god zajedničke države. Posle decenija zaborava, zloupotreba i poraza, tek posle 2006. godine i uspostavljanja nezavisne srpske države, mi imamo priliku da o našem narodu u regionu vodimo računa po uzoru na druge moderne, miroljubive matične evropske države. Uprkos činjenici da je pre nekoliko godina donela jedan od najboljih i u regionu svakako najliberalnijih zakona o nacionalnim manjinama, Republika Srbija nikada nije vodila jasno definisanu i trajnu politiku prema srpskom narodu u regionu. Republika Srbija nikada nije ni javno zahtevala reciprocitet.

Tek sedam godina traje proces izgradnje ustanova Srbije koje bi vodile brigu o srpskom narodu u regionu. Reč je o ministarstvu (danas kancelariji), zakonu, strategiji vlade... Napredni klub od 2008. prati stanje političkih prava srpskog naroda u regionu. Nažalost, na osnovu petogodišnje analize slobodni smo da tvrdimo da politička i druga prava srpskog naroda u regionu tokom svih ovih godina opadaju ili u najboljem slučaju stagniraju. Odstupanje od slova Dejtonskog sporazuma, uskraćivanje 34 nadležnosti Republike Srpske, oduzimanje teritorije, stvarna obespravljenost srpskog naroda u FBiH, nesprovođenje Erdutskog sporazuma u vezi sa zajednicom opština, osporavanje prava na kulturnu posebnost, ravnopravnost prognanika i povratak stanarskih prava u Hrvatskoj, osporavanje prava na ravnopravnost, identitet i progon sveštenika u Crnoj Gori, osporavanje statusa nacionalne manjine u Sloveniji, daleko gori položaj u Albaniji, negiranje verskih prava u Makedoniji i stagniranje nacionalne manjine u Mađarskoj... Sve su to nezadovoljavajući nalazi pet redovnih godišnjih izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Da... Srbija je konačno počela da pokazuje spremnost da vodi stalnu i modernu politiku prema srpskom narodu u regionu. Ta politika, međutim, nema snagu i kontinuitet, ona je opterećena populizmom, partijaškim sebičnostima, ponekad i slabotinjom, kriptojugoslovenstvom, autošovinizmom pojedinih političara i diplomata. Skleroza dekadencije i laži često ne dozvoljava da rečima uslede dela.

Zato Napredni klub apeluje na sporazum o stalnoj politici prema srpskom narodu u regionu utemeljenoj na Ustavu Srbije, zakonima i strategiji... Predlažemo potpuno ugledanje na politiku Hrvatske i Mađarske. Predlažemo preciziranje zakona i strategija i njihovo usklađivanje s evropskom praksom; izradu seta identitetskih zakona. Tako se ne bi događalo da zvanična Srbija ostane nema kada upotreba ćiriličnog pisma izaziva krizu u zagraničnom gradu Vukovaru, gde ovo pismo treba da štiti zakon, i u srpskom Novom Sadu, gde bi trebalo da ga propisuje Ustav.

Verujem da sve političke partije treba da se saglase o imperativu da politika prema                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         srpskom narodu u regionu bude prioritet, jedan od stubova državne politike, kao i o povećanju sredstava za ove projekte i o donošenju identitetskih zakona... Poslanici nacionalisti u ovoj skupštini mogu prihvatiti da je dosadašnja praksa, čak i kada su je zvanično motivisale velikodržavne zamisli, zapostavljala sprovođenje temeljne, institucionalne politike Srbije prama srpskom narodu, politike koja je dozvoljena u EU... Evropejci možda zanemaruju činjenicu da milioni građana koji su se iz zagraničnih srpskih zemalja doselili ili su prognani u Srbiju imaju pravo na brigu prema svome zavičaju i da zapostavljanje tog prava ugrožava temelje demokratije u Srbiji. Konačno, otimanje tradicija srpske kulture i nasleđa u regionu osporava identitet naše nacije i time mesta Srbije među modernim državama.

(Obraćanje na Javnom slušanju o Političkim i drugim pravima srpskog naroda u regionu, zakazanom za danas u Domu Narodne skupštine)

Napredni klub

Čedomir Antić

objavljeno: 14.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.