Slučajno pronađen lek protiv RAKA?

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučajno pronađen lek protiv RAKA?

Naučnici su sasvim slučajno otkrili da protein malarije može biti delotvorno oružje protiv raka i time možda neočekivano ostvarili prodor u potrazi za lekom protiv ove bolesti.

Danski tim naučnika tragao je za načinima zaštite trudnica od malarije, koja može da izazove ozbiljne probleme, jer napada bebinu posteljicu, ali su tom prilikom ustanovili da ojačani proteini malarije napadaju i rak, što bi mogao da bude značajan korak napred u lečenju ove bolesti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Tim je kombinovao deo proteina koji vakcina protiv malarije koristi da prodre u ćelije sa toksinom. Dobijeni “koktel” prodire u ćeliju raka i oslobađa toksin, koji ih ubija.

Naučnici su ustanovili da se u oba slučaja protein malarije kači za isti ugljeni hidrat - saznanje koje bi moglo da pomogne u stvaranju leka protiv raka.

"Naučnici su decenijama tragali za sličnostima između rasta placente i tumora", objasnio je Ali Salanti sa Univerziteta u Kopenhagenu.

"Placenta u roku od nekoliko meseci od malobrojnih ćelija izraste u organ težak oko kilogram i obezbeđuje embrionu kiseonik i hranljive materije u relativno nepoznatom okruženju. Na neki način, tumori rade to isto: agresivno rastu u relativno nepoznatom okruženju", objašnjavaju naučnici.

Proces je već testiran na ćelijama i miševima obolelim od raka, a rezultati su opisani u članku objavljenom u časopisu “Cancer Cell”. Naučnici se nadaju da će u naredne četiri godine početi testiranje i na ljudima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

PRONADjEN LEK ZA RAK Naucnici slucajno otkrili kako da ubiju celije kancera

Izvor: medio.rs, 15.Okt.2015, 19:21

Grupa naučnika pokušavala je da pronađe način kako da zaštiti trudnice od malarije, a potom su ustanovili da malarija ubija ćelije raka!..Oni su kombinovali proteine iz vakcine protiv malarije i otrov i tako su uspeli da ubiju ćelije raka...Oni su ustanovili da bi buduće majke na ovaj način...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.