Slučaj otrovnih silikona: Osnivač firme PIP pušten iz pritvora

Izvor: Blic, 29.Okt.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj otrovnih silikona: Osnivač firme PIP pušten iz pritvora

Žan Klod Mas, osnivač francuske kompanije PIP, za čije je silikonske implante utvrđeno da nisu bezbedni jer mogu da puknu, pušten je danas iz pritvora uoči suđenja.

Mas (73) je proveo osam meseci u pritvoru, a u aprilu će izaći pred sud. Njemu je u međuvremenu ograničeno kretanje.

Kompanija PIP ugašena je 2010. godine, nakon što je utvrđeno da je za izradu implanta koristila industrijski, a ne medicinski gel.

Afera globalnih razmera izbila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u januaru, kada je francuska vlada pozvala oko 30.000 žena koje su ugradile implante ove firme da ih uklone, zbog nekoliko slučajeva pucanja.

Utvrđeno je da 40.000 žena u Velikoj Britaniji i oko pola miliona širom sveta koriste implante za grudi ove firme.

Istraživanjima je potvrđeno da industrijski silikon ne predstavlja opasnost po zdravlje na duže staze, ali da proizvodi firme PIP pucaju dvostruko češće od ostalih.

Francuski državni naučnici utvrdili su da je Masova firma za izradu implanta koristila hemikalije koje se upotrebljavaju u izradi industrijske gume.

Mas je priznao da je na ilegalan način došao da jeftinog gela, ali demantuje da su implanti firme PIP opasni po zdravlje. On je danas izašao iz pritvora, ali je pod sudskim nadzorom. Pasoš mu je oduzet i zabranjeno mu je da se sastaje sa svojim bivšim najbližim saradnikom Klodom Koutijem.

Povezane vesti: Venecuelanke prete tužbom ako im ne zamene implante besplatno Uhapšen vlasnik francuske firme za proizvodnju implanta Oko 1.000 Južnoamerikanki tuži PIP zbog implanata Nemačka preporučila uklanjanje silikona firme PIP Aditiv za gorivo korišćen u izradi silikona za grudi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.