Slučaj Šarić: Političke implikacije

Izvor: B92, 19.Mar.2014, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Šarić: Političke implikacije

Beograd -- Darko Šarić neće tražiti odlaganje suđenja i već u ponedeljak će verovatno imati spremnu odbranu, pa će se u neometanom izlaganju obratiti sudu, saznaje B92.

Od Šarićevih iskaza se mnogo očekuje zbog političkih implikacija spominjanih u medijima, ali analitičari upozoravaju na mogućnost da javnost neće čuti mnogo toga.

Raznih implikacija u "slučaju Šarić" je bilo i pre i očekuje se da bi njegova predaja mogla da dovede do novih. Ipak, i kod predaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milorada Ulemeka je najavljivano isto, ali do toga nije došlo.

Zato bi najinteresantnije moglo biti njegovo svedočenje u slučaju Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, o odavanju službene tajne.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ne veruje da će Šarić u obraćanju sudu izneti bilo kakvu spektakularnu informaciju.

"To nije praksa. Imali smo slučaj Legije gde se očekivalo nakon predaje da će doci do bog zna kakvih dokaza o umešanosti političara u prljave poslove, o sprezi kriminala i države, pa se rodio miš. Imali smo i druge slične slučajeve. Ne bih rekao da je verovanto da se tako nešto dogodi, ali ostavljam prostor za uspeh", kaže Stanković.

Da rasvetljavanje svega što je pratilo "slučaj Šarić" neće biti lako, rekao je u danu hapšenja i novinar "Vremena" Filip Švarm.

"Kriminalci kalibra Darka Šarića ne govore mnogo na suđenjima i raspetljavanje klupka neće biti lako", rekao je Švarm za B92.

Sa njim se slaže i urednik "Novog magazina" Vojislav Tufegdžić, koji je rekao da će "znatiželja javnosti teško biti zadovoljena".

Novinarka CINS-a Bojana Jovanović, koja je godinama pratila tokove novca Darka Šarića, istakla je gostujući u "Kažiprstu" da je začuđujuća Šarićeva bezuslovna predaja, jer on, sudeći po onome što su mediji pisali, može da ima mnogo informacija.

"Tek ćemo da vidimo šta će se od njega čuti. Ako bude hteo da govori, biće verovatno zanimlijvih stvari", kaže ona.

Novinar "Novog magazina" Đorđe Odavić takođe kaže da na sve treba gledati sa oprezom, iako će Šarić sada "moći da ispriča ono što bude želeo" što bi moglo da rasvetli neke stvari.

"U njegovom slučaju laganje nije kažnjivo. I kada je Legija uhapšen svašta se očekivalo od suđenja. Moramo da sačekamo da čujemo Šarića pred sudom i njegovu verziju", kaže Odavić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.