Slučaj Šapić bez epiloga, doktoratom se više niko ne bavi

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Šapić bez epiloga, doktoratom se više niko ne bavi

Na slučaj doktorske disertacije bivšeg visokog funkcionera Demokratske stranke Aleksandra Šapića zasad je stavljena tačka, jer Senat Univerziteta Union nije želeo time da se bavi.

Na poslednjoj sednici Senata, većinom glasova skinuta je tačka sa dnevnog reda u okviru koje je trebalo da se razmatraju mere koje će Union preduzeti, nakon što je komisija za ispitivanje navoda o plagijatu Šapićevog doktorata, prekinula rad, izjavio je za Danas v.d. rektora Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Union Zlatko Stefanović.

Za skidanje pomenute tačke sa dnevnog reda sednice Senata glasali su predstavnici Fakulteta za poslovno industrijski menadžment (na kojem je Šapić doktorirao), Beogradske bankarske akademije - fakulteta za bankarstvo osiguranje i finansije, Akademije lepih umetnosti i Fakulteta za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić", dok su protiv toga bili predstavnici Računarskog, Pravnog fakulteta i v.d. rektora Zlatko Stefanović. On, međutim, kaže da ova tema za Univerzitet Union nije završena, ali nije mogao da precizira kada će se Senat time baviti.

- Sigurno je da ovo pitanje neću stavljati na dnevni red Senata dok ne obavim konsultacije sa svim članovima tog tela i ne dobijem podršku - kaže Stefanović. On napominje da tročlana komisija koja je proveravala autentičnost doktorske disertacije Aleksandra Šapića nije privremeno prekinula rad već je dala ostavku, nezadovoljna što je Senat Uniona razmatrao njihov preliminarni izveštaj, kao i što su informacije o tome dospele u javnost.

- Članica komisije Nevenka Maher koja predaje na Fakultetu za upravne i poslovne nauke iz Novog Mesta u Sloveniji rekla je da su je zvale kolege iz Beograda i pitale zašto se time bavi. Drugi član komisije Miodrag Koprivica je bio izložen uvredljivim komentarima i pitanjima koliko je plaćen za taj posao i kakav je zadatak dobio, što govori da je bilo uticaja sa strane koji su doprineli da oni podnesu ostavke - ističe Stefanović, koji je, kako kaže, i sam bio izložen diskreditaciji na ličnoj osnovi jer je o ovom slučaju govorio u javnosti i sve informacije objavljivao na sajtu Univerziteta Union. Podsetimo, preliminarni izveštaj pomenute komisije je pokazao da je u dva, od tri dela disertacije bilo preduzimanja iz tuđih radova u velikom procentu bez navođenja izvora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.