Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ljimaj: Svedočila Lj. Mitrović

Hag -- U nastavku suđenja Famtiru Ljimaju i ostalima svedočila je Ljiljana Mitrović čiji je suprug u leto 1998. otet i ubijen.

Prema optužnici protiv Ljimaja, Muslijua i Baljaja, Slobodan Mitrović i braća Krstić ubijeni su u logoru Lapušnik. Mitrovića je sa fotografije kao jednog od zatočenika koje je video u logoru prepoznao prethodni svedok Ivan Bakrač, koga su pripadnici OVK oslobodili.

Ljiljana Mitrović danas je opisala niz telefonskih poziva koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primila u novembru 1998. od nepoznatog muškarca koji je, govoreći s makedonskim akcentom, tvrdio da je njen suprug živ i da se nalazi "na drugoj strani". Po njenim rečima, slične pozive su dobijale i porodice drugih nestalih Srba i da su "neki čak dali novac za otkup svojih najmilijih iz tih logora".

"Nijedan od nestalih 1998. godine se nije pojavio živ. Ja ne verujem da je moj muž živ", kazala je Mitrovićeva.

Suđenje pripadnicima OVK nastavljeno je iskazom norveškog policajca Karea Birkelanda koji je vodio istragu o zločinima u Lapušniku. Birkeland je sudskom veću preneo šta mu je rekao svedok Dželjadin Ademaj koji je bio suviše uplašen da dođe pred Haški tribunal i da iskaz. Tužioci su sugerisali da se Ademaj plaši od optuženog Muslijua koji je bio komandant logora u Lapušniku.

Fatmiru Ljimaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Baljaju sudi se po optužnici za ubistvo 22 albanska i srpska civila, te nezakonito pritvaranje i mučenje u improvizovanom logoru OVK u Lapušniku od maja do jula 1998.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.