Slučaj Lazarević: Zahtev za vraćanje izdvojenih dokaza

Izvor: B92, 13.Maj.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Lazarević": Zahtev za vraćanje "izdvojenih dokaza"

Republičko javno tužilaštvo podnelo je Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju protiv Branka Lazarevića.

Tim zahtevom se traži da se izdvojeni dokazi, među kojima su pojedini presluškivani razgovori i iskazi optuženih, vrate u spise tog predmeta koji se vodi pred Specijalnim sudom.

Zahtev za zaštitu zakonitosti stigao je u VKS 21. aprila i trenutno je u radu kod sudije izvestioca, rekla je Tanjugu savetnik za odnose sa javnošhu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog suda Biljana Rakić.

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu izdvojilo je pojedine presluškivane razgovore, jer smatra da nisu pribavljeni zakonito, a te odluke je potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu.

Tužilaštvo sada zahteva da VKS utvrdi povredu zakona i izdvojene dokaze vrati u predmet, kako bi se i na njima mogla zasnovati sudska presuda.

Zahtev za zaštitu zakonitosti podnet je na inicijativu tužilaštva za organizovani kriminal koje zastupa optužnicu protiv Lazarevića - nekadašenjg šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova i ostalih optuženih za odavanje poverljivih policijskih informacija pripadnicima grupe Darka Šarića.

Najpre sud iz predmeta izdvojene naredbe istražnog sudije za nadzor i snimanje telefonskih razgovora prema optuženima Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu u postpcima koji su se protiv njih vodili, a potom i Lazarevića Štrbca sa saslušanja iz istrage.

Specijalni sud smatra da ti iskazi nisu zakoniti jer su im prilikom saslušanja bili predočeni prisluškivani razgovori, koji su već izdvojeni kao nezakoniti.

Pored Lazarevića u ovom postupku su optuženi i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Štrbac i Lazarević su odbili da iznesu svoje odbrane na početku suđenja jer su tvrdili da dokazi koje tužilaštvo predstavlja nisu zakoniti, dok je odbranu izneo samo Gara.

Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje para i falsifikovanje dokumenata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.