Slučaj Knezović, novo ismevanje pravde

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slučaj Knezović", novo ismevanje pravde

Oliver Knezović, osumnjičen za ubistvo u Širokom Brijegu, svrstan u red onih koji su bežanjem preko granice uspeli da izbegnu procesuiranje. "Slučaj Knezović" je ismevanje države i pravosuđa, navode hrvatski advokati.

Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo navijača Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, svrstan među one koji su dvojnim državljanstvom i bežanjem preko granice uspeli da izbegnu procesuiranje za zločine koji su počinili.

Knezović se u utorak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predao Županijskom sudu u Zagrebu pod izgovorom da ne veruje bosansko-hercegovačkom pravosuđu i da želi da mu se sudi u Hrvatskoj. S obzirom na to da je Knezović i vlasnik "putovnice", sud ga je dan kasnije pustio na slobodu.

Osim što osoba koja je osumnjičena za hladokrvno ubistvo sada slobodno šeta Zagrebom, javnost je šokirana i činjenicom da 35-godišnji Knezović kao bivši pripadnik HVO prima hrvatsku penziju u visini od oko 1.100 evra, piše "Jutarnji list".

Pre Knezovića slično je učinio bivši čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Ante Jelavić, koji se već godinama u Hrvatskoj skriva od pravosuđa BiH.

Svakako najpoznatiji primer onih koji su zahvaljući dvojnom državljanstvu pobegli od hrvatskog pravosuđa u BiH je Branimir Glavaš, koji je takođe izjavio da "ne veruje hrvatskom pravosuđu".

"Jutarnji list" podseća i na slučaj riječkog doktora Ognjena Šimića koji je utočište od optužbi za korupciju u riječkom Kliničko-bolničkom centru našao u Sarajevu.

Izjava Knezovića ismevanje države

List prenosi izjavu advokata Čede Prodanovića koji tvrdi da je izjava Olivera Knezovića da veruje u hrvatsko pravosuđe "cinizam, ismevanje države i pravosuđa".

Advokat Anto Nobilo navodi da Knezović nije optužen za organizirani kriminal. "Nema veze što je Knezović bio u HVO-u i što je pozadina slučaja možda nacionalna i verska mržnja", navodi hrvatski advokat.

"Nema više rata i zato bi Hrvatska trebalo da ga izručiti. Glavaš je izuzetak jer, iako mu je suđeno za ratni zločin, BiH bi trebalo da ga izruči jer je pobegao neposredno pred izricanje presude. Dakle, sudski je proces već bio završen", smatra Nobilo.

"Slučaj Knezović" šokirao je javnost u BiH i Hrvatskoj, a advokati i političari tvrde da postoji obostrana volja da dve države počnu s međusobnim izručivanjima osumnjičenih za zločine.

Do danas se, međutim, na prste jedne ruke mogu nabrojati slučajevi suđenja zločincima od strane pravosuđa države u koju su pobegli.

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimanović ranije je najavio da će uskoro biti potpisan sporazum među državama regiona koji bi podrazumevao isporučivanje zločinaca, međutim, sporazum bi se samo odnosio na deo organizovanog kriminala.

Prema tome, kada bi taj sporazum stupio na snagu, ni Knezović ni Šimanović ne bi bili izručeni susednim državama jer oni nisu optuženi za oranizovani kriminal.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.