Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Gotovina signal za Srbiju

Beč, Ljubljana -- Slučaj hrvatskog generala razbio je sve iluzije u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom u Srbiji, ocenjuje bečki "Standard".

To je pokazalo da ko ne hapsi i ne izručuje osumnjičene za ratne zločine može da zaboravi na ulazak u EU, ocenjuje bečki dnevnik "Standard". "Ako o pitanju evropskog procesa integracije napredna Hrvatska nije uspela da pridobije EU, onda tek Srbija ne može da računa sa popuštanjem", naglašava list.

"Standard" navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da od saradnje sa Haškim tribunalom zavisi da li će Studija o izvodljivosti biti pozitivno ocenjena krajem marta, kao i pristupanje Partnerstvu za mir. "I pored toga srpski nacionalno-konzervativni premijer Vojislav Koštunica tvrdoglavo se protivi hapšenju osumnjičenih za ratne zločine i ograničio se na to da pozove 'srpske heroje' da se dobrovoljno predaju", piše "Standard". List podseća da dva generala koja traži Tribunal žive slobodno u Beogradu.

List ukazuje i da general Gotovina u Srbiji budi pažnju i zbog svoje veze sa Miloradom Ulemekom Legijom, jer su obojica, kako navodi list, zbog pljački pobegla pre rata u bivšoj Jugoslaviji, bila u Legiji stranaca i vratila se kao "patriote", napravivši karijeru u zavađenim vojnim formacijama.

Da li bi podržali evropsku SCG?

46 odsto građana Slovenije, koji su učestovali u anketi, podržalo bi ulazak Srbije i Crne Gore u EU.

Slovenačka nacionalna televiyija je, na svojoj internet stranici, napravila anketu na pitanje "Da li bi podržali ulazak SCG u EU?" 46 odsto učesnika bi podržalo priljučivanje SCG Evropskoj uniji, dok je 34% bilo protiv, a 8 odsto nezainteresovanih. Ulazak samo Srbije bi podržalo 2 odsto, a samo Crne Gore 9 odsto učesnika u anketi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.