Slučaj Ćuruvije biće rešen

Izvor: B92, 11.Apr.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slučaj Ćuruvije biće rešen"

Beograd -- Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac kaže da ubistvo Ćuruvije neće ostati nerešeno i da će tužilaštvo raditi na tome da svi počinioci budu procesuirani.

Ona je za "Politiku" rekla da je, u pretkrivičnom postupku, saslušan i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Postoji pomak u pretkrivičnom postupku. Obezbeđen je veliki broj dokaza, saslušano je više od sto svedoka, među kojima su bili i nekadašnji pripadnici Devete uprave Resora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DB-a, kao i tadašnji visoki funkcioneri MUP-a", rekla je Zagorka Dolovac.

Prema njenim rečima, u okviru pretkrivičnog postupka, o ubistvu Slavka Ćuruvije saslušan je i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Istraga će biti pokrenuta onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven. Ovo je jedan od nekoliko predmeta koji su nasleđeni iz prošlosti i koji predstavlja veliki teret ne samo za organe koji po njemu postupaju, već i za čitavo društvo", rekla je republička javna tužilteljka.

Zagorka Dolovac je i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, podsetila da su Ćuruviju uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnje DB i da postoje indicije da je za taj zločin odgovorna tajna služba.

Prema njenim rečima, uviđaj i istražne radnje u vreme ubistva nisu kvalitetno urađeni, a postoje indicije i da su dokazi namerno skrivani.

"Otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih je ljudska i zakonska obaveza prema onima koji su zbog časnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla izgubili svoje živote. Zato, dok sam na ovom mestu, neću stati dok zločini nad novinarima u Srbiji ne budu rasvetljeni", rekla je Zagorka Dolovac.

Uprkos mnogobrojnim uveravanjima i vlasti i pravosudnih organa da će ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin" biti rešeno, još se ne zna ko je na Uskrs, 11.aprila 1999. godine, ubio Ćuruviju u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.