Slučaj Ćuruvija, svedoči Branka Prpa

Izvor: RTS, 16.Maj.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Ćuruvija", svedoči Branka Prpa

U Tužilaštvu za organizovani kriminal nastavljena je istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, saslušanjem njegove nevenčane supruge, istoričarke Branke Prpe, koja je i očevidac te likvidacije.

Prpa je stigla sama u Specijalni sud tačno u 11 sati, gde daje iskaz u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv četvorice bivših pripadnika Države bezbednosti - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije, prenosi Tanjug.

Prpa je inače, prema najavama Tužilaštva - njegov poslednji svedok, ali ostaje da se vidi da li će odbrana predložiti svoje svedoke ili neke druge dokaze, kao što je saslušanje Ćuruvijinog sina.

Branilac Radonjića i Romića - advokat Zora Dobričanin Nikodinović - kaže da odbrana još nije donela konačnu odluku o predlaganju dokaza, jer je preko medija već najavljeno podizanje optužnice.

Od pokretanja istrage 13. januara svedočili su nekadašnji šef DB-a Jovica Stanišić, osnivač JSO-a Franko Simatović, bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović, i brojni funkcioneri i pripadnici Državne bezbednosti, ali i Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića, svojevremeno povezivanog sa ubistvom Ćuruvije.

Svedočili su svedoci-saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, kao nekadašnji članovi "zemunskog klana" Miloš i Aleksandar Simonović, a iskaz je dala i Ćuruvijina ćerka Jelena.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa", a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo. Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO-a u atentatu na vođu SPO-a - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj Ćuruvija: Svedoči Branka Prpa

Izvor: Mondo, 16.Maj.2014

U tužilaštvu za organizovani kriminal nastavljena je istraga za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999..

Nastavak na Mondo...

Branka Prpa, poslednji svedok tužilaštva, stigla na saslušanje

Izvor: Blic, 16.Maj.2014

U tužilaštvu za organizovani kriminal danas je nastavljena istraga za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, saslušanjem njegove nevenčane supruge istoričarke Branke Prpe, koja je i očevidac te likvidacije...Prpa je stigla sama u Specijalni sud tačno u 11 sati, gde daje iskaz...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.