Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Bitići: Veštačenje FBI

Beograd -- Sudsko veće u procesu za ubistvo braće Bitići zatražilo je veštačenje Federalnog istražnog biroa.

Američke državljane Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, nepoznate osobe odvele su krajem juna 1999. godine, kada su napuštali zatvor u Prokuplju, gde su izdržavali petnaestodnevnu kaznu zbog ilegalnog ulaska u Saveznu Republiku Jugoslaviju. Njihovi posmrtni ostaci nađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu kod Kladova.

Američki FBI >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo bi da obavi balističko veštačenje, dok će sudsko veće 14. juna obaviti, u prisustvu zastupnika oštećenih i branilaca okrivljenih, rekonstrukciju na mestu ubistva braće Bitići u bazi Specijalnih antiterorističkih jedinica u Petrovom Selu.

Sudsko veće saslušalo je danas nekadašnjeg pomoćnika načelnika Centra Službe bezbednosti u Nišu Ljubisava Ćirkovića, koji je rekao da pripadnici tog resora u Nišu ili Prokuplju ne bi mogli samostalno da odlučuju o trojici Albanaca, već isključivo po nalogu Beograda.

Optuženi Sreten Popović i Miloš Stojanović terete se da su braću Bitići lišili prava na pravično suđenje tako što su ih predali nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih 9. jula 1999. ubili pucajući im u potiljak.

Popović i Stojanović su na početku suđenja, 13. novembra prošle godine, odbacili krivicu za učešće u ratnom zločinu. Suđenje se nastavlja 18. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.