Slučaj Agrobanka, osumnjičeni u pritvoru

Izvor: RTS, 11.Avg.2012, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Agrobanka", osumnjičeni u pritvoru

Uhapšenima u aferi "Agrobanka" određen pritvor do mesec dana. Milan Antonić pojavio se u Tužilaštvu, nezvanično saznaje RTS. Slobodan Ratković u Hrvatskoj.

13.15 - Milan Antonić, sin Dušana Antonića uhapšenog u aferi "Agrobanka" pojavio se u Tužilaštvu, nezvanično saznaje RTS. 

Sudija za prethodni postupak povodom predloga tužioca za organizovani kriminal odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima u aferi "Agrobanka", saznaje RTS. Na rešenje o pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uhapšeni i branioci imaju pravo žalbe od tri dana Veću Višeg suda.

Milan Antonić pojavio se u Tužilaštvu, nezvanično saznaje RTS. Antonić se juče javio Direkciji policije iz Crne Gore gde se nalazio sa porodicom na letovanju i rekao da nije pobegao već da je iz medija saznao da ga policija traži i da odmah kreće za Srbiju kako bi se javio Tužilaštvu.

Milan je sin uhapšenog Dušana Antonića i jedan je od osnivača firme "Eso limb" iz Beča, koja je osnivač preduzeća "Drina timber" iz Ljubovije.

Policija traga za Slobodanom Ratkovićem, zamenikom direktora preduzeća "Hedkomerc" iz Beograda, a kako RTS nezvanično saznaje, on je trenutno u Hrvatskoj.

Policija ispituje odgovornost i drugih osoba za koje se sumnja da su učestvovale u aferi.

U MUP-u Srbije navode i da bi istraga mogla da obuhvati još neke banke koje su istim preduzećima i pojedincima odobravale kredite na sličan način kao što je to radila i Agrobanka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Vehba Papića i Bojana Labovića, odgovornih lica u "Agrobanci".

Istraga se vodi i protiv Miloša Uzelca, Milana Antonića, Branimira Uzelca, Sauda Hasovića i Slobodana Ratkovića, odgovornih lica u privatnim preduzećima "Hedkomerc", "Drina timber" i "Eso limb" zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i pribavljanja imovinske koristi vlasnicima preduzeća u iznosu više od  četiri miliona i 140 hiljada evra.

"Pre donošenja naredbe o sprovođenju istrage, Uprava kriminalističke policije je protiv osumnjičenih Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu i dostavila dokaze, dokumentaciju i druge materijale prikupljene u toku predistražnog postupka koji je pokrenut februara meseca ove godine. Krivična prijava je podneta povodom kredita koje je Agrobanka odobrila preduzećima Hedkomerc, Drina timber čiji je suvlasnik Milan Antonić, sin osumnjičenog Dušana Antonića", precizirao je tužilac za organozovani kriminal Miljko Radisavljević. 

Iako je doskorašnji guverner Dejan Šoškić pre deset dana u intervjuu NIN-u rekao da je posle vanredne kontrole poslovanja "Agrobanke", NBS zapisnik o tome dostavila 5. oktobra 2011. u Upravi kriminalističke policije tvrde da su zapisnik dobili tek kada su to izričito zahtevali. I u tužilaštvu kažu da saradnja Tužilaštva i Narodne banke nije počela na vreme.

"Ja sam zatražio od NBS da pošalje dokumentaciju zatečenu u Agrobanci tokom postupka kontrole koji je vršen u toku 2011. godine, nakon toga nije bilo nikakvog odgovora i nisam dobio ništa od tražene dokumentacije", naveo je Radisavljević.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da kada su tražili zvanično od NBS taj izveštaj sugerisano je da ne mogu da im daju jer je to navodno službena tajna.

Tražili smo da nam zvanično odgovore zašto je službena tajna. Tek tad smo dobili taj zapisnik. Ovim ne želim da kažem da banka nije bila zainteresovana da izvrši kontrolu, ali to je istina", naveo je Veljović.

Veza sa "Metals bankom"

Inače, policija je "Agrobankom" počela da se bavi još sredinom prošle godine kada je je MUP završavao istragu u vezi sa "Metals bankom". Tom prilokom je utvrđeno da je ta banka na sumnjiv način poslovala sa "Agrobankom".

"Pojedini krediti koje smo proveravali u Metals banci osvežavani su sredstvima odnosno kreditima Agrobanke, s obzirom na to da smo mi tada već kontrolom kroz Metals banku pritvorili skoro desetak osoba i da smo konstatovali da su zloupotrebe vršene kroz te kredite, to je bila inicijalna kapisla u smislu saznanja da se slične stvari rade i u Agrobanci", naveo je Veljović.

Istraga u aferi "Agrobnka", kažu u MUPU trajaće još najmanje mesec dana i uveravaju da će biti obhvaćeni svi koji su odgovorni.

"Ono što je naš interes i što sada radimo jeste da utvrdimo ulogu Upravnog odbora i svakog člana Upravnog odbora, ulogu predsednika Izvršnog odbora i svih članova Izvršnog odbora, kao i ulogu svih kontrolnih faktora, pa i Narodne banke, u okviru poslovanja ove banke", naveo je Veljović.

U tužilaštvu najavljuju da će istraživati i ostale kredite koje je banka odobravala od 2006. do 2011. godine.

Tužilac za organizovvan kriminal istakao je da će posebno biti proveravani krediti koji do danas nisu vraćeni a odobreni su preduzećima koji se nalaze u stečaju ili su u blokadi. Kako je naveo predmet postupka biće i istraživanje tokova novca kojim je "Agrobanka" spornim kreditima plasirala velikom broju pravnih lica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.