Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složni u debljanju džepa

Zamalo neprimijećeno je prošla odluka Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH da uveća naknadu za odvojeni život delegatima. Uradili su to naravno daleko od javnosti, ali daleko i od bar jednog svog člana koji se iznenadio da je ta odluka donesena i potpisana jer je, kaže, na jednoj od prethodnih sjednica bio protiv te odluke pa je njegov glas i presudio da se tada ne donese. Na odlučujuću sjednicu biće nije bio pozvan da ne bi bio opet presudan glas.

Tako sada za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 200 KM profesionalni delegati koji stanuju više od 70 kilometara od Sarajeva dobiće veće naknade mjesečno. Dom naroda ima 48 profesionalnih delegata. Njih 11 od ukupnog broja je iz Sarajeva. U najboljem slučaju, nek se neki i odrekne, što je teško povjerovati, njih 35 je povećalo za 200 KM svoja mjesečna primanja. A zašto su to uradili? Pa negodovali su delegati što kolege iz Predstavničkog doma već imaju 800 KM ove naknade, a oni samo 600 KM pa umjesto da se dogovore da svi imaju 600 KM ili još bolje 200 KM, dogovoriše se da svi imaju po 800 KM. To sve uz javnu priču o potrebi socijalne osjetljivosti i kako je dosta ljudi na kontejneru. Tu su se složili, za razliku od situacija kada treba donijeti reformske zakone, a podmiriti sve stranačke apetite.

Dok su se hvalili da se ne plaća rad u komisijama još odavno, od marta prošle godine članovi zajedničkih komisija Parlamenta FBiH, njih ukupno 24 parlamentarca, dobijaju po 350 KM mjesečno, radili - ne radili. To je po parlamentarcu 4.200 KM uz platu, paušal, topli obrok, koje su primali i dok su nekoliko mjeseci odmarali. Uz ovih 350 KM, neki znači namakoše ove godine, koja jedva da je počela, sebi još po onih 200 KM. Samo ove dvije naknade su im, sve i da ne primaju platu, paušal i topli obrok, jedna sasvim solidna mjesečna suma kakvu nemaju ni neki direktori nekih javnih preduzeća na koje su kao kivni zbog visokih plata kakve nema ni premijer. Dok na sav glas blate poziciju i govore kako primanja treba smanjiti i dovesti na nivo odgovarajući situaciji u kojoj je FBiH, neki iz opozicije priznaše da i oni ovo sve primaju. Istovremeno, svjedočili smo da su posljednja dva zasjedanja Doma naroda prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Otišlo se valjda potrošiti što su dobili.

Biće moguće toga još "za namaći" na platu. I sigurno će se truditi da to sakriju. Zato ne čudi ni što je Dom naroda odlučio od prošle godine skinuti sa veb-stranice tabele sa primanjima delegata. Nije to što ih je sramota. A Predstavnički dom takav je oduvijek. I još gori, prvi za povećati naknade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.