Složni meštani Pravoševe

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složni meštani Pravoševe

Meštani zlatarskog sela Pravoševa, sopstvenim sredstvima, uz donacije i priloge, asfaltirali su put kroz selo i povezali ga sa obližnjom Vodenom Poljanom i Zlatarom .
I do sada su žitelji Pravoševe složno organizovali i sprovodili razne akcije, ali asfaltiranje 3100 m dugog puta kroz selo, za njih je najveći uspeh.

„Nismo mogli prići. Tu je bilo 5-6 km zaobilazno, nikako doći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do svoje kuće. Sad mogu da dođem do svojih vrata, mogu da prodam građu, mogu da prodam svoje proizvode", kaže Todor Vujičić iz Pravoševe.
„Mnogo nam znači za ovo selo i radosni smo, što se tiče puta. To smo čekali odavno i dobili smo", zadovoljan je Dragomir Vasiljević, Pravoševa
I kako pre tri decenije, kada su sami prokopali i zimi održavali makadamski put, tako i sada, nije bilo važno koliko je ko dao, već da su svi, i oni koji su tu i oni koji su davno otišli iz sela, podržali asfaltiranje puta.
„Prodao sam kravu i tele, 1000 evra sam dao za ovaj put, prema svojim mogućnostima", priča Slobodan Vasiljević iz Pravoševe.
„Prvi sam reko, ja nemam da prodam ništa, ništa živo ne držim. Ja sam penzioner već 25 godina. Ja ću da uštedim, stegnuću opasač oko sebe. Uštedeću malo za to 1000 evra. Ja sam to s apetitom dao", kaže Mirčeta Vujičić iz Pravoševe.
„Svi su se odazvali. Mi smo, verovali ili ne, za 24 časa znali tačno koliko možemo da skupimo novca i pogodili smo i skupili u dinar, tako da nam nije predstavljalo nikakav problem", objašnjava Rade Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš i inicijator akcije.
Do sada su izvodjaču platili 55 od 75 hiljada evra ukupne vrednosti radova, ali nadaju se, uz nove donacije i obećanje prijepoljske Opštine kojoj teritorijalno pripadaju, uskoro, prikupiti i preostali iznos.

„Sa svega 15/tak aktivnih domaćinstava, Pravoševo je selo u koje se retko svraća ali će novi put, nadaju se, ovde ponovo dovesti one koji su ga voleli ali poslednjih decenija po malo zaboravili."

Do tada će, kažu nastaviti tamo gde su stali. Završiti asfaltiranje do centra sela, uraditi propuste, bankine i odvodne kanale, i to uz donacije i akcije, kao i do sada.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.