Složni da kupe hram

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složni da kupe hram

U Utrehtu je održano dobrotvorno veče na kojem su prikupljana sredstva za kupovinu crkve za parohiju Svetog Simeona Mirotočivog u ovom holandskom gradu. Visoki troškovi iznajmljivanja crkvenih prostorija, kao i u mnogim drugim crkvenim zajednicama širom Evrope, naterali su i upravu parohije u Utrehtu da se odluči na kupovinu vlastitog doma. Jedini način da parohija Svetog Simeona Mirotočivog stane na svoje noge i izbegne večito podstanarstvo je da se obezbede sredstva za kupovinu crkve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Ne želimo više da budemo takozvana "kofer crkva". I u drugim delovima Holandije parohije su uspele da prikupe dovoljno sredstava i kupe svoju crkvu, pa verujem da će uz Božju pomoć i ovoj parohiji to uspeti - obratio se prisutnima paroh Goran Kovačević.

On je kao dobar primer naveo parohiju Svete trojice u Roterdamu, koja je bila u istim uslovima poput parohije u Utrehtu, a posle kupovine hrama je izrasla u jednu od najvećih crkvenih zajednica Eparhije zapadno-evropske.

Svako je na svoj način dao doprinos bogatom programu. Protojerej Vojislav Bilbija iz Roterdama je besedom i muzikom, kao mnogo puta do sada, ganuo i inspirisao sve prisutne. Pesnik Vjekoslav Vukadin iz Zutermira je recitacijama dočarao šta znači biti svoj na svome. A vođa crkvenog hora parohije u Utrehtu, Sofija Marjanović izvela je nekoliko duhovnih pesama i božanstvenim glasom zadivila sve prisutne.

Vredan doprinos vrlo uspešnoj dobrotvornoj priredbi, svojom nepresušnom energijom, dali su i članovi roterdamskog KUD-a Tamo daleko igrama iz raznih delova naše otadžbine.

Prvi prvi put je organizovana i aukcija slika. Slikarka Jelena Jeftić je nesebično poklonila tri svoja rada, koja su tokom večeri prodata, a kompletan prihod darovan je parohiji za kupovinu hrama.

Mnogo volontera parohije u Utrehtu nesebično se odazvalo pozivu da svako na svoj način pomogne organizaciji priredbe, priredivši gostima nezaboravno veče. Vredne domaćice su se potrudile da pripreme bogatu trpezu punu srpskih specijaliteta.

U nastavku večeri, više od 150 prisutnih iz raznih delova Holandije, pa čak i iz dalekog Beča, igrali su i družili se uz bend Bojana Nikolića.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.