Složena procedura za sredstva iz IPARD fondova

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složena procedura za sredstva iz IPARD fondova

Drugi javni poziv za nabavku novog traktora putem IPARDA-a, otvoren je do 25. novembra. Za većinu šabačkih poljoprivrednika, put do novca iz evropskih fondova je, kažu, težak i dug.
Slobodan Jevtić iz Jelenče kod Šapca, malim traktorom obradjuje oko 30 hektara. Novi i veći planira da kupi uz pomoć sredstava iz evropskih fondova. Zbog izrade biznis plana, zahtev još nije podneo.
 "Novi traktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mi je potreban radi lakše obrade zemljišta,"kaže Jevtić," stotinu konjskih snaga, ili 75 kilovata, toliko i mogu spram svoje veličine poseda i da konkurišem, to su značajna sredstva koja ne mogu sam da isfinansriram, nadam se da ću uspeti da prođem ovaj program, i da ću dobiti povraćaj koji je čujem da nije mali, 60 -65%. ''

Većini šabačkih poljoprivrednika potreban je novi traktor, ali je malo onih koji se odluče da ga kupe na ovaj način. U Savetodavnoj stručnoj službi kažu da su do sada podneta četiri zahteva.
 "Nije teško podneti zahtev, i dobiti rešenje o odoboravanju, kasnije dolazi do problema, i ja bar mislim da plaši poljoprivredne proizvođače , a to je kad treba da realizuju, odnoso da upute zahtev za isplatu. Pre upućivanja zahteva za isplatu, oni treba da dobiju rešenje o ispunjavanju ekoloških standarda,'' kaže Zoran Beljić iz PSSS u Šapcu.
 U odnosu na prethodnih poziv, budžet za kupovinu novih traktora je dupliran. Zbog strogih uslova, na ovaj korak najteže se odlučuju stočari.
 "Nešto je lakše podošenje zahteva kad su u pitanju sektori ostali useva, kao i u voćarskoj proizvodnji, jer tu imaju rešenje o ispunjavanju uslova u oblasti zaštite bilja, i u oblasti zaštite životne sredine, ondosno ekološka inspekcija mora da im izda određena rešenja,''kaže Beljić.
Novcem iz IPARD-a, u šabačkom kraju su do sada kupljena četiri traktora. Do 23-eg decembra poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku opreme, mehanizacije i izgradnju objekata u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.