Slovenija usvojila deklaraciju o manjinama bivše SFRJ

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2011, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija usvojila deklaraciju o manjinama bivše SFRJ

LJUBLJANA -

Slovenački parlament usvojio je danas velikom većinom glasova Deklaraciju o položaju nacionalnih zajednica iz bivše SFRJ u Sloveniji.

Deklaraciju su u parlamentarnu proceduru stavile partije članice vladine koalicije.

Ustav Slovenije, prema rečima prvopotpisanog predlagača Mirana Potrča, ne pretpostavlja posebnu zaštitu kolektivnih prava pripadnika naroda bivše SFRJ u Sloveniji, ali im obezbeđuje individualna i ljudska prava.

Potrč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatra da je uprkos tome moguća njihova bolje organizovana i institucionalna uključenost u društveni život, kao i briga za vlastiti položaj i interese.

"Sa deklaracijom se ne ulazi u ustavna prava i ne određuje novi pravni položaj pomenutih manjina, već sa njom Državni zbor (parlament) izražava opšte stavove prema tim manjinama", rekao je danas Potrč.

Deklaracija predviđa osnivanje zajedničkog saveta pri Vladi Slovenije, što "novim nacionalnim zajednicama" daje mesto za organizovanu raspravu o njihovom položaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.