Slovenija - produženo stanje proglašene epidemije do 17. decembra

Izvor: B92, 16.Nov.2020, 20:50

Slovenija - produženo stanje proglašene epidemije do 17. decembra

Ljubljana -- Slovenija je produžila stanje proglašene epidemije za mesec dana, odnosno do 17. decembra.

Odluka stupa na snagu 18. novembra, tačno mesec dana nakon proglašenja epidemije, navodi se u saopštenju vlade, prenela je agencija STA.

U saopštenju se potvrđuje da su svi slovenački regioni potvrdili da je broj novozaraženih premašio broj koji je neophodan za proglašenje epidemije.

Prema važećim propisima u Sloveniji, ukoliko je u periodu od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 14 dana prosečan dnevni broj novozaraženih 140 ili više na 100.000 stanovnika, 250 hospitalizovanih i 50 na intenzivnoj nezi, stiču se uslovi za proglašenje epidemije.

Zvanični podaci pokazuju da je prosečan dnevni broj novozaraženih 922, broj bolničkih prijema 1.264 i broj pacijenata u intenzivnoj nezi 205.

Ministar zdravlja Slovenije Tomaž Gantar očekuje da će nove, oštrije mere, od kojih su neke započele danas, pokazati svoje efekte za dve nedelje.

"Računam da ćemo za 14 dana, kako je procenjeno, početi da ublažavamo mere", rekao je Gantar.

Epidemija je trenutno pod kontrolom, pa će kriterijumi za ublažavanje ograničenja uskoro početi da se pripremaju, prenosi slovenačka agencija STA.

Popuštanje ograničenja stvar je dogovora vlade i njene savetodavne radne grupe za kovid 19, dodao je ministar.

Kovid 19 i dalje preti da preoptereti slovenački zdravstveni sistem, koji će još neko vreme ostati pod povećanim pritiskom. Veliki broj infekcija među zdravstvenim radnicima predstavlja glavni problem, rekao je on.

Odgovarajući onima koji veruju da je mere trebalo ranije uvesti, Gantar je rekao da je "lako biti naknadno mudar".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.