Slovenija podržava BiH

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija podržava BiH

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da Slovenija pozdravlja predstojeće reforme u BiH.

Predsedništvo BiH boravi danas u jednodnevnoj poseti Sloveniji, gde je sa slovenačkim rukovodstvom, predsednikom Pahorom, premijerom Mirom Cerarom i predsednikom parlamenta Milanom Brglezom razgovaralo o privrednoj i političkoj saradnji dve zemlje, približavanju BiH Evropskoj uniji (EU) i saradnji na Zapadnom Balkanu u svetlu Procesa Brdo.

Zajednički zaključak predsedavajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništva BiH Mladena Ivanića i slovenačkog premijera Mira Cerara je da su bilateralni Poseta Sloveniji je bila prva poseta inostranstvu članova Predsedništva BiH Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nakon njihovog izbora.

Ivanić je predložio zajednički nastup dve zemlje na trećim tržištima, posebno u oblasti turizma, kao i saradnju u oblasti razminiranja i zahvalio na pomoći Slovenije u nedavnim poplavama u BiH.

Ivanić je izrazio nadu da će dve države rešiti problem stare devizne štednje.

On je posetu Sloveniji nazvao "prijateljskom i korisnom" i rekao da trgovinska razmena između dve zemlje iznosi milijardu evra, ali i da "BiH ne sme biti samo tržište za Slovence".

Ivanić je, takođe, istakao da je uveren da građani BiH "iskreno žele u EU, ali i da to neće biti tako brzo, i dodao da govori "u svoje ime".

Predsednik Pahor je rekao da je Slovenija bila prva koja je evropskoj politici rekla da je neophodna pomoć BiH u njenim reformama.

Iz kabineta slovenačkog premijera saopšteno je da član Predsedništva BiH bakir Izetbegović BiH više ne sme gubiti vreme i mora se koncentrisati na mere kojima će poboljšati život građana.

Kada je reč o implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i ostali, koja se odnosi na isplatu stare devizne štednje, premijer Cerar je sagovornicima ponovio poznati stav da će Slovenija realizovati presudu, iako se sa njom ne slaže.

On je naveo da Ljubljana priprema plan za izvršenje te presude, pri čemu će joj biti potrebna saradnja i verodostojne informacije vlasti BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.