Slovenija od danas nestalna članica Saveta bezbednosti UN

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 12:06

Slovenija od danas nestalna članica Saveta bezbednosti UN

Slovenija je od danas po drugi put nestalna članica Saveta bezbednosti UN.

Među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se još Alžir, Gvajana, Južna Koreja i Sijera Leone.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << principu.

Neparnih godina u Savet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Alžir kome je ovo četvrti dvogodišnji mandat u Savetu bezbednosti UN, a najmanje Slovenija i Sijera Leone koje po drugi put ulaze u to telo. Gvajana i Južna Koreja danas počinju svoj treći mandat nestalne članice SB UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savetu bezbednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice SB UN od danas se pridružuju Ekvadoru, Japanu, Malti, Mozambiku i Švajcarskoj koji su nestalne članice Saveta bezbednosti UN od prošle godine, dok je predstavnicima Albanije, Brazila, Gabona, Gane i Ujedinjenih Arapskih Emirata 31. decembra 2023. završen mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.