Slovenija na pragu vanrednih izbora?

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija na pragu vanrednih izbora?

Posle godinu dana, slovenačka Vlada pred raspadom. Vladu premijera Janeza Janše napustili ministri spoljnih poslova i zdravlja. Stranka Pozitivna Slovenija već ima manadatara za prelaznu vladu. To je Alenka Bratušek, njena predsednica.

Slovenija je na pragu vanrednih parlamentarnih izbora. Vladu premijera Janeza Janše napustili su ministri spoljnih poslova i zdravlja. Stranka Pozitivna Slovenija predložila je Alenku Bartušek za mandatara za sastav prelazne vlade. O poverenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktuelnoj vladi parlament će glasati sledeće nedelje.

Vladajuću koaliciju već je napustila Građanska lista. Danas joj se pridružila i Demokratska stranka penzionera - Desus. Njen lider, ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i ministar zdravlja Tomaž Gantar napisali su izjave o ostavci, s kojima će upoznati premijera.

"Desus nije inicijator krize. Prethodnih dana premijer je optužio stranke koje žele da napuste vladu da su odgovorne za probleme u zemlji. Mi smatramo da je isključivi krivac premijer Janez Janša, koji nije podneo ostavku posle izveštaja antikorupcijske komisije", kaže Karl Erjavec.

Janšina vlada sada u parlamentu ima podršku samo 36 od 90 poslanika. Izlaskom nekoliko stranaka iz koalicije pokrenut je mehanizam takozvanog "konstruktivnog nepoverenja" vladi, kojim se istovremeno imenuje mandatar prelazne vlade.

Predsednik stranke penzionera podržao je Alenku Bratušek iz Pozitivne Slovenije za mandatara. Načelnu podršku već su dale Građanska lista i Socijaldemokrate. Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je mesecima pod lupom javnosti zbog optužbi za korupciju, najavio je da će i formalno podneti ostavku na mesto predsednika Pozitivne Slovenije.

"Kada bude formirana nova vlada rukovodstvo stranke prihvatiće moju ostavku. Mislim da imamo izuzetnog kandidata za premijera", kaže Zoran Jaković.

"Savet Pozitivne Slovenije poziva naše poslanike u parlamentu da na osnovu člana 116 Ustava zatraže glasanje o poverenju Vladi i predlože Alenku Bratušek za mandatara", rekla je Alenka Bratušek, predsednica Pozitivne Slovenije.

Odlazak stranaka iz vladajuće koalicije i najave o podršci novom mandataru, premijer Janša ocenjuje kao neodgovorno ponašanje s obzirom na stanje u državi.

Bez obzira na rasplet krize, jedan od prioriteta za sve stranke u sadašnjem sazivu parlamenta ostaje ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma u roku koji će omogućiti da Hrvatska 1. jula, kako je predviđeno, postane članica Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.