Slovenija dovedena do krajnjih granica

Izvor: B92, 20.Okt.2015, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slovenija dovedena do krajnjih granica"

Slovenija je bila "dovedena do krajnjih granica" zbog velikog priliva izbeglica koje i dalje stižu iz Hrvatske.

Ipak, jedan vladim funkcioner je izjavio da je situacija pod kontrolom “uprkos najtežih i najizazivnijih“ 24 sata od početka izbegličke krize.

Prema rečima Boštjana Šefica, državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Sloveniju je do podneva ušlo 6.000 izbeglica, a od petka ih je ušlo gotovo 20.000.

Glavni problem u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trenutku je način na koji Hrvatska prevozi izbeglica sa granice sa Srbijom, ostavljajući velike grupe na raznim punktovima duž granice, zbog čega policija teško može da drži situaciju pod kontrolom, prenosi slovenačka agencija STA.

Šefic je novinarima rekao da to stvara "značajne logističke probleme" i optužio Hrvatsku da "krši sve operativne dogovore."

Hrvatska ostavlja izbeglice "na nemogućim mestima" do kojih autobusi ne mogu da stignu i prepušta ih same sebi, naveo je on.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je Sloveniju da formira punktove za ulazak, gde može da primi izbeglice. Šefic tvrdi da su Slovenci to učinili "veoma jasno" ali da "Hrvatska nažalost nije poštovala sporazum."

U međuvremenu, kako navodi STA, saradnja sa austrijskom policijom je bila "veoma dobra" i Austrija nastavlja da prihvata izbeglice. Ipak, priliv iz Hrvatske je sve veći, zbog čega raste i broj izbeglica koji ostaju u Sloveniji.

Slovenija povećava kapacitete za smeštaj izbeglica. U Pragersku, na istoku zemlje gradi se prihvatni centar za 500 ljudi.

Uprkos tome što je situacija trenutno pod kontrolom, Šefic kaže da je priliv izbeglica iz Grčke još uvek veliki, sa oko 10.000 ljudi dnevno. Ukoliko se to nastavi, sve tranzitne zemlje će imati "ogromne probleme."

"Ovaj nekontrolisani proces se mora zaustaviti," rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.