Slovenija: Lansiranje satelita ponovo pomereno za ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 15:50

Slovenija: Lansiranje satelita ponovo pomereno za ponedeljak

Nakon što je nekoliko puta odlagano, lansiranje prvih slovenačkih satelita "Trisat" i "Nemo HD" ponovo se pomera za ponedeljak zbog loših vremenskih uslova, prenela je novinska agencija STA.

Lansiranje satelita trebalo je da se održi danas u blizini mesta Kuru u Francuskoj Gvajani u kasnim noćnim satima po srednjoevropskom vremenu, ali je zbog loših vremenskih prilika odloženo za sutra za četiri sata ujutru po lokalnom vremenu.

Raketa Vega, koja nosi ukupno 53 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjih satelita u svemir, uključujući i slovenačke satelite "Trisat" i "Nemo HD", trebalo je prvo da bude lansirana septembra prošle godine, ali je početak projekta najpre odložen zbog neuspešnog lansiranja, dok je kasnije odlaganje bilo uslovljeno pandemijom korona virusa. Od sredine juna usledila su nova odlaganja, zbog jakih vetrova u gornjim slojevima atmosfere iznad mesta lansiranja, a današnje odlaganje je peto po redu u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko se vremenski uslovi ne poboljšaju do sutra, lansiranje će opet pomereno, i to minimum za dve nedelje, koliko je potrebno za ponovnu pripremu za ovu proceduru.

"Trisat" može da načini multispektralne snimke Zemlje u infracrvenom delu spektra pomoću kamere koju nema nijedan drugi satelit koji se trenutno nalazi u svemiru.

"Nemo HD" će se nalaziti na 600 kilometara udaljenosti od Zemlje i praviće panhromatske i multispektralne snimke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.