Slovenija: Drugi krug za mandatara

Izvor: B92, 16.Jan.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Drugi krug za mandatara

Ljubljana -- Slovenački predsednik Danilo Tirk obavio je drugi krug savetovanja s predsednicima stranaka i vođama poslaničkih grupa o kandidatu za predsednika vlade.

Predsednici stranaka upoznali su Tirka sa svojim razmišljanjima o daljim aktivnostima u formiranju vlade.

Sagovornici su se saglasili s time da rok za prijavu novih kandidatura za premijera od 14 dana od prvog glasanja u parlamentu nije moguće skratiti, saopšteno je iz kabineta predsednika države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predsednik će pre odluke o mogućim daljim koracima po potrebi razgovarati i s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, dodaje se u saopštenju.

Lider stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković prvi je dobio mandat za sastavljanje nove vlade, pošto je njegova stranka osvojila najviše glasova na decembarskim izborima, ali nije uspeo da obezbedi podršku u parlamentu, posle čega se pojavila mogućnost da mandat dobije Janez Janša, lider drugoplasirane Slovenske demokratske stranke.

Janković bez odluke o ponovnom prihvatanju kandidature

Tirk je ranije danas razgovarao sa Jankovićem i Janšom. Janković je posle razgovora novinarima izjavio da je s predsednikom razgovarao o uzrocima događanja u parlamentu i rekao da se još nije izjasnio da li bi ponovo prihvatio kandidaturu za mandatara.

Bez dogovora je prošao i susret Janše s Tirkom, kojem je lider Slovenske demokratske stranke pokazao nacrt koalicionog ugovora stranaka desnice.

Janša od Stranke penzionera (Desus) i Socijalnih demokrata očekuje "racionalnu odluku" i nada se da će Socijalne demokrate prvi put u istoriji prevazići ideološke podele i odlučiti da uđu u koaliciju sa desnicom.

Tirk je, po Janšinim rečima, rekao da će možda pripremiti i drugi krug razgovora, ako stvari ne budu dovoljno jasne, za šta je dovoljno vremena do iduće srede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.