Slovenija: DeSUS definitivno odlučila da uđe u vladu

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: DeSUS definitivno odlučila da uđe u vladu

Slovenačka Demokratska partija penzionera (DeSUS) danas je saopštila da je definitivno odlučila da postane deo nove vladajuće koalicije, na čelu sa mandatarkom za sastav vlade Alenkom Bratušek. Karl Erjavec

Ova odluka nije iznenađenje, s obzirom da je lider DeSUS, bivši ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ranije najavio da će ta stranka biti u novoj vladi.

Najviša izvršna tela stranke su podržala novu vladajuću koaliciju, navodeći da su ispunjeni uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DeSUS za ulazak u vladu, među kojima je bilo i usklađivanje penzija sa rastom plata u Sloveniji.

DeSUS je ujedno predložila da novi ministar spoljnih poslova ponovo bude Erjavec, kao i da njen član Tomaž Gantar preuzme svoju staru funkciju pre pada vlade Janeza Janše, i još jednom stane na čelo ministarstva zdravlja.

Erjavec je ranije danas izjavio da očekuje da će i Građanska lista (DL) sutra odlučiti da se pridruži novoj vladajućoj koaliciji, ali je dodao da će DeSUS učestvovati i u formiranju manjinske vlade u slučaju da DL odustane.

Uprkos ranijoj izjavi lidera DL Greogora Viranta da ta stranka nikome nije obećala da će ući u novu vladu, šef poslaničke grupe DL u parlamentu Rihard Braniselj danas je izjavio da očekuje da će rukovodstvo partije sutra jednoglasno prihvatiti ulazak u vladajuću koaliciju.

Kada je reč o Pozitivnoj Sloveniji (PS) i njenom lideru Zoranu Jankoviću, Erjavec je rekao da očekuje da će on ispuniti svoje obećanje i u potpunosti se povući sa mesta šefa PS, u trenutku kada ta stranka zajedno sa vršiocem dužnosti predsednika PS Alenkom Bratušek preuzme rukovođenje novom vladom.

Janković se zajedno sa Janšom našao na udaru javnosti nakon što je slovenačka antikorupcijska komisija u januaru objavila izveštaj u kojem ih je optužila da su prikrivali svoje stvarno imovinsko stanje.

To je uticalo na sve veće pritiske na Janšu da podnese ostavku na mesto premijera i na kraju dovelo do izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi pred parlamentom, dok je od Jankovića zahtevano da se povuče iz politike i sa mesta gradonačelnika Ljubljane.

Erjavec je danas potvrdio da DeSUS očekuje da se Janković povuče iz politike na državnom nivou, ali je i dodao da će ljubljanski ogranak stranke najverovatnije ostati pri stavu da se od Jankovića zahteva da ode sa funkcije gradonačelnika slovenačke prestonice.

Povezane vesti: IDS ostaje u vladajućoj koaliciji Hrvatske Jedan stari i jedan novi predsednik u slovenačkim strankama Alenka Bratušek: Prednost mi je što sam politički naivna Janša pada, na mesto premijera dolazi žena Živković: Osnivačka skupština Nove stranke 7. aprila

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.