Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovence očekuju poskupljenja

Mada je inflacija u Sloveniji u decembru 2007. udvostručena na 5,6 odsto pre svega kao posledica viših cena prehrambenih proizvoda i nafte, moguća su nova poskupljenja u januaru ili februaru, prognoziraju maloprodaja i dobavljači.

Trgovine na malo očekuju da će znatno poskupeti osnovni prehrambeni proizvodi kao što su mleko, ulje, brašno, meso i testenine, navodeći kao glavne krivce veće velikoprodajne cene i poskupljenje poljoprivrednih sirovina na svetskom tržištu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Prema proceni maloprodaje i dobavljača, u januaru ili februaru će najverovatnije poskupeti mleko i mlečni proizvodi za 13 do 20 odsto, ulje čak 35 i pojedine testenine za više od 30 procenata. Vodeći slovenački lanac maloprodaje "Merkator" je saopštio da dobavljači povećavaju cene i jedino što trgovci mogu da učine to je da snize marže i lansiraju razne akcije za podsticaj prodaje. "Merkator" je takođe saopštio da je snizio trgovačke marže na proizvode kao što su mleko i mlečni proizvodi, a rukovodilac programa sveže hrane Manja Strzinar je agenciji STA izjavila da cene neće biti povećane u tolikoj meri koliko je prognozirano. Najveća mlekara u zemlji "Ljubljanske mlekarne" je najavila da će cene mleka i mlečnih proizvoda biti povećane za 12 do 16 odsto, posle njihovog rasta za šest procenata u maju i 11 odsto u oktobru prošle godine.

Nova poskupljenja nisu isključena u slučaju da se povećaju cene osnovne sirovine mleka, ambalaže i energenata, ukazao je direktor prodaje "Ljubljanske mlekarne" Grega Ermenc. Najveći proizvođač hleba, brašna i testenina "Žito" je objasnio da je cena pšenice skočila čak 70 odsto, kao i cene električne energije i goriva. Cene prehrambenih proizvoda se povećavaju svuda u svetu, ali u Sloveniji one rastu duplo brže nego u zemljama u zoni evra. To znači, kako je nedavno izjavio ministar finansija Andrej Bajuk, da Slovenija mora da podstakne konkurenciju u maloprodaji prehrambenih proizvoda. Slovenački premijer Janez Janša je na konferenciji za novinare izjavio da se povećanje cena ne može izbeći s obzirom na situaciju na svetskom tržištu, ali da je neophodno utvrditi koja su poskupljenja opravdana, a koja ne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.