Slovenački mediji o poseti Pahora

Izvor: B92, 07.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački mediji o poseti Pahora

Ljubljana -- Slovenački mediji su pažnju u izveštavanju o poseti slovenačkog premijera Srbiji mahom skoncentrisali na zaštitu slovenačke imovine u Srbiji.

Mediji u Sloveniji citiraju premijera Boruta Pahora koji je juče u Beogradu slovenačkim novinarima rekao da obećava da će Slovenija učiniti sve da zaštiti slovenačku imovinu u Srbiji.

Nakon razgovora sa srpskim premijerom, prema sinoćnem izveštavanju slovenačkih medija, Pahor je istakao da je dobio garanciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske vlade i njenog predsednika da slovenački biznismeni i imovina u Srbiji neće ni u kom slučaju biti oštećeni, već primereno zaštićeni, tako da imaju perspektivu za ulaganje i poslovnu saradnju.

Razgovarajući sa slovenačkim novinarima u Beogradu, premijer Pahor im je objasnio da je zvanični stav Slovenije da pitanje zaštite imovine slovenačkih preduzeća u Srbiji treba rešavati u okviru nasledstva, kao i da će Ljubljana učiniti sve da bi došla do zaštite slovenačkih interesa.

Tom prilikom je Pahor ocenio i da je odluka Srbije da produži pomenuti rok - kratkoročno rešenje.

Slovenački list "Finance", kasno sinoć, prenosi i izjavu slovenačkog šefa diplomatije Samuela Žbogara, koji je rekao da je jedna od teškoća u sklapanju socijalnog sporazuma sa Srbijom i Kosovo "koje Srbija ne priznaje i insistira da je deo Srbije".

Zbog toga Žbogar smatra da sa Kosovom treba napraviti poseban socijalni sporazum, iako je to još uvek stvar dogovora srpske i slovenačke strane.

List prenosi i neslaganje premijera Pahora i Cvetkovića povodom pitanja da li bi srpska zajednica u Sloveniji trebalo da dobije status manjine.

Pahor je objasnio on ima dobre odnose sa srpskom zajednicom u Sloveniji, ali da Slovenija ne namerava da promeni svoj ustav, u kome se kao manjine navode samo mađarska i italijanska manjina.

Još jedna tema oko koje se sagovornici nisu složili je i pitanje "izbrisanih", za koje je slovenački premijer naglasio da je unutrašnje političko pitanje Slovenije i da će biti uređeno u skladu sa slovenačkim pravom.

Slovenački elektronski mediji su o poseti svog premijera Srbiji izveštavali vrlo šturo, dok najgledaniji dnevnik i najčitaniji informativni portal o tome ni do kasno sinoć nisu imali nikakav izveštaj.

Portal slovenačke državne televizije je o poseti premijera imao samo kratak izveštaj, van naslovne strane, u rubrici "Svet". Opširnije od toga izveštaje su dali samo državna novinska agencija STA i portal lista "Delo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.