Slovačka priča Petra Dešića

Izvor: RTS, 08.Feb.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka priča Petra Dešića

U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba fotografija Petra Dešića "Moja slovačka priča" koja prikazuje život Slovaka iz 24 sela sa naših prostora. Fotografije su nastale tokom četiri godine rada i istraživanja.
Jedan slovački sveštenik iz Selenče pozvao je umetnika Petra Dešića da fotografiše misu u seoskoj crkvi; tu se rodila simpatija i zainteresovanost za život ove etničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice. Nastalo je oko 200 fotografija sa motivima sličnim kao na slikama naive, koje u stvari govore šta se iz tradicije i prošlosti zadržalo do danas.

"Glavna poruka je da je to način života koji je, nažalost, pred odumiranjem. To su i nošnja, i etno-kuće, i mangulice u Sremu, i kićenje neveste u Selenči - oni događaji i tradicija koja polako iščezava iz raznih razloga", objašnjava autor izložbe.
Na fotografijama izloženim u pančevačkom Narodnom muzeju uhvaćena je duša jednog naroda, sve ono što ga raduje i muči. U isto vreme, očigledna je i privrženost umetnika prema Slovacima, kao ljubaznim i vrednim domaćinima.
"Ovde možete da vidite srećne ljude - nevestu, stare ljude, one koji vole svoje kućne ljubimce. Zapravo, to je život koji se ne razlikuje mnogo od života srpskog naroda ovde", ističe Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji. "Na ovim fotografujama vidi se kakav je suživot na ovim prostorima."
Postavka "Moja slovačka priča" bila je izložena i u slovačkoj ambasadi, a autor planira da uradi i monografiju, kako bi njegove impresije ostale trajno zabeležene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.