Slovačka čvrsto uz Srbiju

Izvor: RTS, 03.Dec.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka čvrsto uz Srbiju

Srbija namerava da do 2014. godine ispuni sve uslove za punopravno članstvo u EU, izjavio predsednik Boris Tadić nakon razgovora sa slovačkim kolegom Ivanom Gašparovičem. Bez obzira na odluku MSP, Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova, istakao Gašparovič.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič doputovao u Beograd gde se u Palati Srbija sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Gašparovič je izjavio je da će njegova zemlja, bez obzira na ishod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postupka koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde, ostati pri odluci da ne priznaje jednostano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Predsednik Slovačke je posle susreta sa Tadićem istakao da će Slovačka takođe nastaviti da iskreno podržava Srbiju u procesu približavanja Evropskoj uniji i da će joj preneti sva iskustva koja bi joj mogla biti od koristi na putu ka punopravnom članstvu.

Gašparovič je ocenio da će MSP, ukoliko odluku o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosmeta bude donosio u skladu sa međunarodnim pravom, morati da iznese mišljenje koje će biti povoljno za Srbiju.

"Odluka je veoma jednostavna ukoliko MSP želi da odluči na osnovu međunarodnog prava, a teže će biti ukoliko je bude donosio rukovođen političkim obzirima", rekao je predsednik Slovačke, podsetivši i da je njegova zemlja odlučila da prilaganjem podneska učestvuje u postupku pred MSP na strani Srbije.

"Slovačka neće menjati svoj stav bez obzira na stav MSP, a može da ga promeni samo ukoliko to i Srbija učini", naglasio je šef slovačke države.

Predsednik Tadić je posle razgovora, kojim je počela dvodnevna zvanična poseta Gašparoviča Srbiji, ocenio da su odnosi dve države na najvišem nivou i da mogu biti dodatno obogaćeni, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

"Još jednom smo potvrdili da ne odustajemo od dva strateška cilja, prvi je učlanjenje u EU i zahvalni smo Slovačkoj na podršci, a drugi je očuvanje integriteta naše zemlje na Kosovu i Matohiji, i izrazio sam zahvalnost predsedniku Gašparoviču na njegovom ličnom stavu i stavu njegove zemlje", rekao je Tadić.

Korisna iskustva Slovačke u procesu evrointegracija

Predsednik Tadić je podvukao da Srbija namerava da do 2014. ispuni sve uslove za punopravno članstvo u EU, i da će joj koristiti iskustva Slovačke koja je, kako je konstatovao, izuzetan primer skraćivanja pregovora sa Unijom.

"I proces vizne liberalizacije je tekao ubrzano i Srbija je samo za godinu dana učinila sve što je bilo potrebno, tako da verujem da možemo i u procesu pregovora za članstvo da smanjimo rokove", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je, međutim, konstatovao da nije važan sam datum uslaska u EU, već reforme koje će srpsko društvo saobraziti evropskim standardima.

"Mi nastavljamo punom snagom proces integracije, i računamo na Slovačku u savetodavnom smislu. Srbija ne traži nikakvu povlasticu, želi da ispuni sve uslove, ali ne prihvata i nikakve posebne uslove", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da će Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosmeta, čak ni ukoliko joj to bude nametnuto kao jedan od uslova na putu ka EU.

Energetika za snažniju ekonomsku saradnju

Tadić i Gašparovič su razgovarali i o mogućnostima realizacije konkretnih investicionih projekata, a posle njihovog razgovora resorni ministri potpisali su Protolol Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva privrede Slovačke o proširivanju odnosa u oblasti energetike.

Predsednici su se složili da se naročite mogućnosti za snažniju ekonomsku saradnju otvaraju, pre svega, u oblasti energetike, odnosno izgradnje skladišta gasa i remonta kotlova u termoelektranama.

Dvojica predsednika su se, kada je reč o položaju slovačke nacionalne zajednice u Srbiji, saglasila da Srbija nesebično podstiče očuvanje identiteta Slovaka u Srbiji i konstatovala da su pripadnici slovačke manjine lojalni građani države u kojoj žive.

Odlični odnosi Srbije i Slovačke

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je na sastanku sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem u Beogradu da Srbija i Slovačka imaju odlične bilateralne odnose.

Premijer Cvetković zahvalio je Gašparoviču na dosadašnjoj aktivnoj podršci Slovačke, jačanju odnosa Evropske unije sa Srbijom kao i principijelnom i čvrstom stavu Slovačke u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu.

"Smatram da će današnji susret privrednika na Poslovnom forumu Srbija-Slovačka otvoriti nove perspektive razvoja ekonomske saradnje za šta postoje interes i potencijali sa obe strane", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, srpska preduzeća su zainteresovana za uključivanje sa slovačkim partnerima u zajedničke projekte namenjene EU.

Cvetković je istakao da prisustvo slovačke manjine u Srbiji predstavlja nesumnjiv doprinos odličnim bilateralnim odnosima i da će Srbija, kao i do sada, aktivno nastojati da se položaj slovačke manjine, kao i drugih manjina, dodatno unapredi.

U intervjuu za RTS, predsednik Slovačke Ivan Gašparovič, izrazio je zadovoljstvo položajem slovačke nacionalne zajednice u Srbiji.

"Veoma mi je drago da život Slovaka u Srbiji pozitivno ocenjuju i oni sami, a i Srbi koji žive sa njima", rekao je Gašparovič.

"Zadovoljan sam što su Slovaci kao građani Republike Srbije oduvek pokazivali lojalnost prema državi u kojoj žive, u šta me danas još jednom uverio predsednik Tadić", baglasio je predsednik Slovačke.

Istakao je da je"imati za stanovnike pripadnike drugog naroda koji su sačuvali svoju tradiciju, svoj identitet, koji su, na drugoj strani, dobri građani zemlje u kojoj žive, veliko bogatstvo za tu državu, kao i za tu manjinu".

"Drago mi je da su ta manjina Slovaci u Srbiji", zaključuje Gašparovič.

Poziv slovačkim investitorima 

Predsednik Vlade pozvao je slovačke investitore da ulažu na srpsko tržište kako bi se povećao iznos ulaganja Slovačke u Srbiju koji je do sada iznosio 65 miliona dolara.

Cvetković je rekao da je Slovačka na 17. mestu investitora u Srbiji i dodao da se dosadašnja ekonomska saradnje dve zemlje uglavnom zasnivala na trgovinskoj razmeni.

"Trgovinska razmena Srbije i Slovačke u 2008. godini bila je 600 miliona dolara, a ove godine se očekuje da će iznositi 500 miliona dolara", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, problem je veliki deficit na strani Srbije zbog čega bi srpski privrednici trebalo da se bore za slovačko tržište.

Cvetković je naveo da slovačke privrednike, ukoliko se odluče da investiraju u Srbiju, u 2010. godini čeka bolji poslovni ambijent, pojednostavljenje poslovanja kroz ukidanje administrativnih procedura, biće pojednostavljeni i propisi za dobijanje građevinskih dozvola, a neće biti ni novih poreskih nameta.

Cvetković je naveo da je tržište Srbije malo, ali da ima veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama van evropskog tržišta, kao što su Rusija, Turska i Belorusija.

Predsednik Slovačke Gašparovič je istakao i da je dobro što je trgovinska razmena dve zemlje u poslednjih deset godina povećana 20 puta, kao i da Srbija ima evropsku budućnosti i da je Slovačka spremna da joj na tom putu pomogne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.