Sloga i Konfederacija sindikata Vojvodine najavili ujedinjenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloga" i Konfederacija sindikata Vojvodine najavili ujedinjenje

BEOGRAD - Predstavnici udruženih sindikata Srbije "Sloga" i Konfederacije sindikata Vojvodine potpisali su protokol o saradnji i najavili kongres ujedinjenja i stvaranja nove sindikalne konferderacije.

Ovaj kongres, koji će biti održan do kraja godine, osnova je za ozvaničenje reprezentativnosti ove sindikalne alternative koja, kako je rečeno, već sada i nezvanično ima oko 16.000 članova.

Prema rečima predsednika Sindikata "Sloga" Željka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Veselinovića, osnovna ideja je okupljanje svih malih i nezavisnih sindikata koji treba da osmisle način istinskog sprovođenja sindikalne borbe kao opozicija aktuelnim "kvazi sindikatima" koji ne rade do kraja svoj posao.

Zaštita prava zaposlenih

Učesnici konferencije istakli su da je reč o pionirskom i nimalo jednostavnom poslu, od koga potpisnici protokola neće odustati, imajući u vidu svoju obavezu u zaštiti radnih, ekonomskih i i socijalnih prava svojih članova i svih zaposlenih.

"Borićemo se da svoje članove predstavljamo u potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora koji je nastavak Zakona o radu", rekao je Zdravko Kovač iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika i dodao da je ovaj dokument pred izbore potpisala samo Unija poslodavaca.

Izostao je najvažniji deo, a to je, kako je rekao Kovač, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, pa postojeći dokument pokriva prava samo 10 odsto zaposlenih.

Neispunjena obećanja

On je upozorio da nije ispunjeno ni obećanje "navodno reprezentativnih sindikata" koji su najavili da će ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisati prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora do 7. oktobra - Svetskog dana dostojanstvenog rada.

Istaknuto je i da je prema Zakonu o radu istekao legitimitet nekim sindikatima, gde spada i Sindikat "Nezavisnost", pa prema tome i legitimitet svakog dijaloga Socijalno-ekonomskog saveta čiji su članovi.

"Očekujemo da preuzmemo glavnu ulogu na sindikalnoj sceni", naglasili su potpisnici današnjeg protokola, najavivši nov način rada, kako bi se našlo rešenje za sporna pitanja, uključujući i mesečne naknade za vreme bolovanja i godišnjeg odmora, bolje vrednovanje minulog rada i druge materijalne nadoknade koje su posledica bezobzirnosti poslodavaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.