Sloboda posle tri godine?

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloboda posle tri godine?

Vojnik Gilad Šalit, kojeg su pre više od tri godine oteli Hamasovci iz baze na jugu Izraela, možda će se uskoro naći na slobodi. Predsednik Peres rekao da je u pregovorima sa Hamasom postignut napredak. U zamenu, iz izrelskih zatvora biće oslobođen veliki broj Palestinaca.

Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je, po povratku u Jerusalim iz Kaira, da je postignut napredak u nastojanjima da se oslobodi oteti izraelski vojnik Gilad Šalit.

Izraelski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šimon Peres smatra da je mir između Izraela i Palestinaca udaljen samo korak. On je apelovao na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da učini sve da se sukob okonča tokom njegovog mandata.

"Danas je samo jedan korak preostao između nas i kraja tog sukoba. Bolno rešenje podele zemlje, dve države za dva naroda, je nešto što je prvi izraelski premijer David Ben-Gurion na sebe preuzeo i danas je prihvaćeno od većine naroda. Aktuelna vlada može i mora to da uradi", rekao je Peres na komemoraciji povodom 36 godina od smrti Ben-Guriona.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su u zastoju od decembra 2008. godnine. Palestinci odbijaju da se vrate za pregovarački sto dok se premijer Netanijahu ne obaveže na potpunu obustavu izgradnje novih kuća u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapdnoj obali.

"Svi mi znamo da je napredak postignut", rekao je sinoć Peres, istakavši da se neki detalji moraju skrivati.

Poznavaoci prilika navode da značaj te izjave nije samo u njenoj sadržini, već i u tome što je uopšte data. Izraelski zvaničnici već dugo se uzdržavaju da komentarišu pregovore o razmeni zatvorenika s Palestincima i medijske izveštaje o tome, da ne bi kojim slučajem umanjili šanse za uspeh.

Zatočen kada je imao samo 19 godina

Izvori bliski Hamasu koji vlada pojasom Gaze, gde je Šalit zatočen od juna 2006, kada je imao samo 19 godina, potvrdili su jutros značajan napredak u pregovorima o njegovom oslobađanju, najavivši da bi dogovor mogao biti postignut sredinom sledeće nedelje, objavljeno je u Hamasovom listu "Al Risala".

Predstavnici Hamasa će danas u Kairu raspravljati o konačnoj listi zatvorenika koje je Izrael spreman da oslobodi u zamenu za Šalita. Mladog vojnika oteli su pripadnici tri palestinske ekstremističke organizacije, povezane sa vojnim krilom Hamasa, u prekograničnom napadu iz pojasa Gaze na vojnu bazu na jugu Izraela.

Zvaničnik Hamasa Salah al Bardavil je u nedelju izrazio nadu da će dogovor biti postignut ranije, do muslimanskog praznika žrtvovanja Id al Adha, koji se obeležava u petak, ali ga list "Al Risala" najavljuje tek posle praznika.

Video snimak kao dokaz da je Šalit živ

Prošlog meseca Hamas je prvi put objavio video snimak otetog vojnika, u zamenu za oslobađanje 20 palestinskih zatvorenika.

Sudeći prema ranijim izveštajima u medijima, Šalit će se najpre prebaciti u Egipat i u zamenu za taj potez oslobodiće se prva grupa palestinskih zatvorenika. Druga grupa će biti puštena kada vojnik stigne u Izrael, a čitav proces razmene, u okviru koje bi bili oslobođeni i neki Palestinci osuđeni zbog ubistva, bio bi završen za nekoliko nedelja.

Otac otetog Noam Šalit izjavio je u nedelju da porodica nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje i da još sumnja u izveštaje u napretku u pregovorima.

Pored Egipćana, odnedavno i nemački posrednik nastoji da doprinese postizanju dogovora o razmeni.

Peres se sastao u nedelju s predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom i razgovarao i o mogućoj razmeni zatvorenika sa Palestincima. Diskutovalo se i o zastoju u izraelsko - palestinskim mirovnim pregovorima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.