Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije"

Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema KiM.

To se navodi u saopštenju pokreta Dveri.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

"Svi u Savezu žele evropsko društvo, sa nivoom sloboda, zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava radnika i pravnu sigurnost kakva postoji u najrazvijenijim evropskim državama, ali ne treba praviti predmet podele od onog što od nas trenutno ne zavisi jer je i predsednik Francuske rekao da proširenja neće biti dok se EU ne reformiše", kazao je Jeremić.

U saopštenju se navodi i da je jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan đilas, upitan dokle će isto stanje u Srbiji trajati, naveo da "sve zavisi od nas samih i od toga koliko se oslobodimo straha".

"Nećemo se lagati. Ovo može trajati dugo. A može trajati i kraće ako zajedno radimo na tome. Zato smo se i okupili u Savez", rekao je đilas.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da su ga napadi u medijima bliskim vlastima uverili u ispravnost odluke o Savezu, i dodao da se u Savezu niko ne odriče svojih pojedinačnih identiteta, političkih programa i autonomije u delovanju, kao i da su svi odlučili da se ujedine "zbog promene lošeg sistema vlasti u Srbiji i zbog očuvanja Kosmeta u sastavu Srbije".

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović je ocenio da se vlast sprema "ili da Kosovu da stolicu u UN ili da izvrši 'razgraničenje'", što bi joj, po njegovim rečima, "otvorilo prostor za nesmetano pljačkanje Srbije i vlast u narednih deset godina".

"Oni menjaju Kosovo za vlast. Oni tako prizivaju dalje razmene teritorija. Sve za šta optužuju nas, oni su uradili. Računaju da se u Srbiji ništa ne pamti", kazao je Stefanović.

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac rekao je da medijskih sloboda nema "ako se svaka kritička misao smatra nepoželjnom, ako se opozicija proglašava neprijateljem i ako se mediji otvoreno i prikriveno pritiskaju da budu u službi izvršne vlasti". Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović je, govoreći o decentralizaciji, istakao da se mora "pokrenuti inicijativa da se podsticajnim sredstvima motivišu investitori koji će ulagatu u nedovoljno razvijene sredine", što bi sprečilo "novac da sliva u džepove fantomskih stranih investitora".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.