Sloboda: Prekinuti odnos s Hagom

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloboda": Prekinuti odnos s Hagom

Beograd -- Udruženje "Sloboda", nakon oslobađanja Gotovine i Markača, zatražilo od države da prekine sve odnose s Tribunalom u Hagu.

To udruženje takođe ocenjuje i da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima dokaz toga da je Tribunal u Hagu formiran samo kako bi sudio Srbima i srpskom narodu.

"Uvek smo tvrdili da sa Haškim tribunalom ne treba sarađivati, jer je to jedan rasistički i antisrpski i protivpravno formiran Tribunal i ova presuda je to potvrdila. Nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikakve sumnje da zločin koji se desio pod nazivom Oluja predstavlja u najklasičnijem smislu genocid shodno deklaraciji UN o genocidu", rekao je predsednik "Slobode" Uroš Šuvaković.

On je na konferenciji za novinare rekao da sudija Teodor Meron, koji je predsedavao Žalbenom veću, "nije neki običan sudija, već američki diplomata zadužen za specijalne poslove i tu je imenovan od strane američke administracije".

Šuvaković je rekao da je trebalo amnestirati Hrvatsku od odgovornosti za genocid, "jer kako bi inače ušla u EU?" i svaliti svu krivicu na srpski narod i njegovo rukovodstvo što su se branili.

"Ova presuda je pravni skandal", rekao je Šuvaković i naveo da je "priča o tome da Haški tribunal doprinosi pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije ovom presudom zakopana tri metra ispod zemlje".

Šuvaković je rekao da to udruženje zahteva da se ne samo saradnja s Tribunalom svede na tehnički nivo nego da se potpuno prekine i da se u Skupštini Srbije donese rezolucija kojom će biti osuđen genocid počinjen nad srpskim narodom u Srpskoj Krajini i da bude tako i okvalifikovan.

On je dodao da "Sloboda" traži od Vlade i Skupštine Srbije da odmah zahtevaju puštanje svih generala i članova političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije, koje je osudio Tribunal u Hagu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Sloboda" traži prekid odnosa sa Tribunalom u Hagu

Izvor: Press, 19.Nov.2012

Udruženje "Sloboda" ocenilo je danas da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz da je Tribunal u Hagu formiran samo kako bi sudio Srbima i srpskom narodu i zatražilo da država Srbija traže prekine sve odnose sa Tribunalom.."Uvek smo tvrdili da sa Haškim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.