Šljive iz kraljevačkog kraja u Rusiji

Izvor: RTS, 15.Jul.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljive iz kraljevačkog kraja u Rusiji

Kraljevački voćari zbog slabe potražnje za šljivom i drugim voćem, nameravali su da se okrenu isplativijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, dolaskom kupaca iz Rusije, voćarima je obezbeđen bolji plasman i cene, a u mnogim selima, naročito onim na obroncima Jelice, podižu se nove plantaže voća.
Do pre nekoliko godina Vlade Mijatović iz Lasca kod Kraljeva, kao i mnogi voćari iz kraljevačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraja, retko kada je uspevao da u sezoni unovči bar polovinu roda šljive sa svojih plantaža. Sada je, kaže, mnogo zadovoljniji.

"Imam osam hektara pod kabukom, kruškom, breskvom, od čega dva i po hektara pod šljivom, čačanskom ranom i čačanskom lepoticom. Muku sam mučio da to prodam. Nešto sam stavljao u kacu, ali rakiju niko neće i cena joj je daleko ispod cene koštanja. Kako su došli kupci iz Rusije rešeni su mi veliki problemi. Poštujem njihove zahtevem, znam kakvu robu traže, korektan je otkup. Cena je od 40 do 80 dinara zavisno od sorte i kvaliteta i zadovoljan sam. Znam zašta radim i računica mi je uvek čista", kaže Vlado.
Zadovoljni su i Vladove komšije Dragan i Biljana Majstorović iz Bukovice, kao i Dragan Vuković iz Vrdila. Da nije ruskih kupaca imali bi čist gubitak u poslu i pitanje je, kako ističu, da li bi šljive uopšte i brali iako su dobro rodile uprkost velikoj suši.
U odnosu na prve godine otkupa za Rusiju, kada su u Bukovici, na otkupnom mestu, šljive i ostalo voće predavali samo kraljevački proizvođači. Sada svoje voće tu predaju mnogi voćari iz čačanskog i ivanjičkog kraja.
Predrag Perišić, koji radi za ruskog otkupljivača, veruje da će tokom ove sezone u Bukovici biti otkupljeno oko 300 tona šljive, oko 250 tona kruške i preko 500 tona jabuke.
Saradnjom sa proizvođačima i kvalitetom voća kupac iz Rusije je više nego zadovoljan.
Lena Modirka iz ruske firme Star-Frukt posebno naglašava da proizvođači poštuju sve dogovore u vezi kvaliteta, pakovanja i transporta što je znak i preporuka za dugoročnu saradnju.
Pored novih zasada šljive, jabuke, kruške, breskve, u kraljevačkom kraju sve je veći broj plantaža pod malinom i drugim jagodičastim voćem čemu su najviše doprineli sigurno tržište i solidne cene.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.