Izvor: B92, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančanin: Nisam naredio mučenja

Hag -- Veselin Šljivančanin nastavio kao prvi svedok da odgovara na pitanja svog branioca, advokata Novaka Lukića, na suđenju u Hagu

"U dvorištu vukovarske bolnice nisam čuo nikakve pretnje, niti bilo šta što bi izgledalo kao nered", rekao je pred Haškim tribunalom bivši major JNA Veselin Šljivančanin, optužen za ubistvo hrvatskih civila u Vukovaru 1991.

On je okarakterisao kao neistinu izjavu jednog od svedoka Tužilaštva koji je rekao da je Šljivančanin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodno, naredio kapetanu Miroslavu Radiću ili bilo kom drugom starešini da muče ljude.

"Sećam se da mi je gospodin pukovnik Mrkšić rekao da ne dajem više vozila za evakuaciju bolnice i da će doći druga vozila za evakuaciju bolnice, kao i da tim zadatkom rukovodi pukovnik Nebojša Pavković", kaže on.

"Dobio sam zadatak i da autobusima prebacim iz bolnice sve osumnjičene da su počinioci krivičnih dela, i to u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Bilo je naređenje da organi bezbednosti ne smeju nikoga izvesti iz bolnice bez prethodne trijaže, a da ti medicinski pregledi osumnjičenih ne smeju da budu obavljani bez lekara vukovarske bolnice. Tako je i učinjeno", ispričao je Šljivančanin.

On je kazao da je potpuno neistinita tvrdnja tužioca da je Mile Mrkšić preneo optuženom ovlašćenje da sprovede evakuaciju iz bolnice, koja se završila na poljoprivrednom dobru "Ovčara".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.