Šljiva ni za džem

Izvor: RTS, 25.Apr.2017, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljiva ni za džem

Niske jutarnje temperature prethodnih dana desetkovale su ovogodišnji rod voća u Topličkom kraju. Prema prvim procenama stručnjaka, šljive su stradale u potpunosti, dok će rod višnje biti umanjen i do 80 procenata, u odnosu na prosečne godine.
Blački voćari, koji su po proizvodnji šljive do sada zauzimali vodeće mesto u Srbiji, ove godine, tokom leta i jeseni, neće imati šta da uberu u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šljivacima.

U opštini Blace kažu da će se razmere pričinjene štete utvrđivati narednih dana, ali je već sada izvesno da je ovo najveća prirodna nepogoda, koja je do sada zadesila ovu topličku opštinu.
Šljiva neće biti ni za džem, tvrde voćari i iz ostalih topličkih opština, dok je još uvek velika nepoznanica šta će ostati od ovogodišnjeg roda višanja, koje su prema trenutnim procenama, nešto bolje podnele niske temperature.
Štete se procenjuju i na području opštine Kuršumlija.
Poljoprivredni stručnjaci slažu se u oceni da voćarima, zbog pričinjene štete od mraza, predstoji veoma težak period, zato što su ostali bez očekivanih prihoda. Njih će ove godine imati samo oni, koji su zaštitili svoje zasade ili ih osigurali, što je učinio samo mali broj proizvođača.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stradala šljiva: Neće biti ni za džem!

Izvor: Mondo, 25.Apr.2017

Rod šljive u Topličkom kraju potpuno je stradao, a rod višnje biće umanjen i do 80 odsto zbog niske jutarnje temperature koja je prethodnih dana zahvatila Srbiju...Foto: MONDO/Dragana Todorović..Voćari u opštini Blace koji su po proizvodnji šljive do sada bili prvi u Srbiji, kažu da će razmere...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.