Slike Todora M. Stevanovića u SANU

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike Todora M. Stevanovića u SANU

Izložbu slika Todora M. Stevanovića otvoriće akademik Ljubomir Simović, večeras u 19 časova u Galeriji SANU.

U naredna dva meseca posetioci će moći da pogledaju umetnikove radove nastale u prethodne dve decenije. Katalog je, nasuprot ustaljenom maniru da se u njemu nađu tekstovi poznatih istoričara umetnosti, osmislio isključivo Stevanović, i u njemu objavio tekst pod naslovom „Autobiografija”, koji se čita i kao pesma i njegov manifest, a prevedena je na 15 jezika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Todor M. Stevanović je diplomirao u Beogradu u klasi Đorđa Andrejevića Kuna i magistrirao kod Nedeljka Gvozdenovića. Stevanović se osim slikarstvom bavi crtežom, grafikom, filmom, keramikom, mozaikom, likovnom kritikom, teorijom umetnosti, filozofijom, književnošću.

Stevanović izlaže od 1956. godine, bio je predstavnik Jugoslavije pre jedanaest godina na Venecijanskom bijenalu, a njegova dela se nalaze u značajnim svetskim muzejima. Nominovan je za „Kjoto” nagradu za 2010. godinu u oblasti umetnosti i filozofije.

U susretu sa novinarima, Todor M. Stevanović je istakao:

– Vaseljena je jedinstvena i svi nosimo svakoga u sebi, a slika je mesto gde slikar i gledalac razmenjuju kosmičku energiju. Umetnik živi energijom gledaoca i obrnuto, a Vaseljena je slika energije. Trenutak u kojem se razmena vrši jeste sadašnjost Vaseljene, kojoj pripadaju i slika i slikar i gledalac. Sliku oživljava onaj ko je posmatra, dok umetnik svoju energiju želi da usaglasi sa onim što pripada kosmosu.

B. L.

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.